Eurostat: România a avut cea mare inflație din Uniunea Europeană. Indicatorul a fost în creștere și la nivel comunitar

Publicat: 20 08. 2024, 13:35
Introduction of the Euro in Croatia, January 2023.

România conduce în clasamentul celor mai ridicate rate anuale a inflației din Uniunea Europeană, conform datelor publicate marți de Eurostat. Indicatorul este aproape dublu față de media la nivel comunitar.

Rata anuală a inflației din zona euro a fost de 2,6% în iulie 2024, în creștere de la 2,5% în iunie, în timp ce, cu un an mai devreme, rata era de 5,3%, arată datele Eurostat.

La nivelul Uniunii Europene, rata anuală a inflației a ajuns la 2,8% în iulie 2024, în creștere de la 2,6% în iunie. În aceeași lună a anului trecut, rata era mai mult decât dublă, respectiv de 6,1%.

Comparativ cu iunie 2024, inflația anuală a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în patru și a crescut în paisprezece.

Cifrele publicate marți de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, arată că România a înregistrat cea mai mare rată anuală a inflației, de 5,8%, urmată de Belgia (5,4%) și Ungaria (4,1%). La polul opus, cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Finlanda (0,5%), Letonia (0,8%) și Danemarca (1,0%).

În iulie 2024, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației din zona euro a venit din partea serviciilor (+1,82%), urmate de alimente, alcool și tutun (+0,45%), bunuri industriale neenergetice (+0,19%) și energie (+0,12%).

Estimările analiștilor financiari

INS a anunțat lunea trecută o rată anuală a inflației în luna iulie de 5,4%, comparativ cu iulie 2023, în creștere față de cea înregistrată luna precedentă, de 4,9%.

Cifrele confirmau așteptările șefului BNR, exprimate anterior, „Ne aşteptăm, sau cel puţin eu mă aştept, ca săptămâna viitoare, când statistica (Institutul Național de Statisctică – n.r.) va publica indicele IPC, inflaţia din luna iulie, să fie din nou peste 5%. Nu putem să ne plimbăm cu rata de politică monetară în funcţie de toate aceste oscilaţii”, a precizat Mugur Isărescu.

Conform analiștilor financiari, rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iulie 2025) s-a redus față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 4,43%. În același timp, aproximativ 47% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni, iar 41% anticipează o stabilitate a acestui indicator.

Sursa foto: CE

Citiți și:

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024. La cât ar ajunge anul viitor

Cum argumentează șeful BNR reducerea dobânzii-cheie. „Ne-am dus în jos cu rata de politică monetară ca să nu rămânem cocoțați în perioada de toamnă