Eurostat: România are cea mai puternică creștere economică din UE în trimestrul al treilea

Publicat: 14 11. 2013, 14:07
Actualizat: 03 02. 2019, 19:56

România a înregistrat în trimestrul al treilea cea mai puternică creștere economică din Uniunea Europeană, de 1,6%, urmată de Letonia, cu 1,2%, în timp ce economia zonei euro a încetinit la o rată de expansiune de numai 0,1%, după ce a ieșit în trimestrul al doilea dintr-o recesiune prelungită.

Astfel, economia zonei euro a crescut cu 0,1% în trimestrul al treilea față de perioada aprilie-iunie, dar a scăzut cu 0,4% raportat la perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor prezentate joi de Eurostat.

Produsul Intern Brut al UE a urcat cu 0,2% față de trimestrul anterior, în timp ce rata anualizată de creștere economică a fost de 0,1%.

În trimestrul al doilea, creșterea economică a fost de 0,3% în UE și zona euro, care a ieșit astfel dintr-o perioadă îndelungată de recesiun, de un an și jumătate.

Cu plus 1,6% față de trimestrul al doilea și o rată de expansiune de 4,1% raportat la trimestrul al treiela din 2012, România a înregistrat pentru trimestrul al treilea cele mai solide rate de creștere economică din UE.

Creșterea Germaniei, cea mai mare economie europeană, a încetinit la 0,3% în trimestrul al treilea față de cel anterior, pe fondul stagnării exporturilor și avansului modest al cererii interne.

Franța, a doua economie din zona euro, a înregistrat o contracție a PIB cu 0,1% în trimestrul trei, după ce a ieșit din recesiune în perioada aprilie-iunie.

Economia Italiei s-a contractat de asemenea cu 0,1%, marcând cel de-al nouălea trimestru consecutiv de recesiune.

Spania a ieșit din recesiune în trimestrul al treilea, cu o creștere modestă de 0,1%.

În Marea Britanie, creșterea economică a accelerat de la 0,7% la 0,8%, al treilea trimestru consecutiv de evoluție pozitivă.

În Europa Centrală și de Est, Produsul Intern Brut al Poloniei a crescut cu 0,6% în trimestrul al treilea față de cel anterior, Ungaria a înregistrat o creștere economică de 0,8%, Bulgaria 0,6%, iar Slovacia 0,2%. Economia Cehiei s-a contractat cu 0,5%.