Prima pagină » Economic » Evaziune de 1,37 milioane de euro din neplata TVA la telefoanele vândute online

Evaziune de 1,37 milioane de euro din neplata TVA la telefoanele vândute online

Evaziune de 1,37 milioane de euro din neplata TVA la telefoanele vândute online
Inspectorii antifraudă fiscală au identificat și stabilit un prejudiciu de peste 1,37 milioane euro, reprezentând taxa pe valoarea adăugată aferentă vânzării on-line de telefoane mobile inteligente și tablete de ultimă generație.

Inspectorii de la Direcția generală antifraudă fiscală – supranumită de premierul Ponta DNA-ul Fiscului – au descoperit, în urma verificărilor începute în ianuarie 2014, un circuit de societăți comerciale organizate pe două niveluri distincte.

„Primul palier, constituit din societățile prin care produsele electronice, achiziționate în principal din Germania, erau introduse în România, acționa prin încălcarea obligațiilor declarative și neplata taxelor și impozitelor aferente activităților comerciale derulate. Aceste operațiuni erau dublate de înlocuirea sistematică a firmelor utilizate cu unele nou înființate pe numele a diverse persoane fizice cu situație materială precară, inclusiv a unei persoane aflate la închisoare”, se arată într-un coumnicat de la Direcția generală antifraudă fiscală.

Al doilea palier era format din firmele specializate în comerțul on-line cu telefoane mobile și tablete, prin care erau distribuite electronicele pe piața românească

În martie 2014 inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul București și au asigurat suportul de specialitate, în baza documentelor procedurale emise de unitatea de parchet menționată.

În data de 18.06.2014, în baza autorizațiilor emise de instanța competentă, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au realizat percheziții la sediile firmelor și la adresele persoanelor implicate, fiind descoperite sume mari de bani în numerar și autoturisme de lux. În data de 19.06.2014, cele șase persoane învinuite că au organizat și derulat activitățile respective au primit mandate de arestare pentru 29 de zile.

Demersurile de cooperare interinstituțională între Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală Antifraudă Fiscală au fost derulate cu respectarea competențelor materiale specifice fiecăreia dintre cele două structuri, în condițiile stabilite prin documentele de cooperare încheiate în acest sens.