Eveniment: Numărul investitorilor în fonduri ar putea crește de la 410.000 la 2 milioane

Eveniment: Numărul investitorilor în fonduri ar putea crește de la 410.000 la 2 milioane
Publicat: 25/09/2019, 21:09

Dezvoltarea accelerată a industriei fondurilor prin creșterea numărului de investitori, programe de educație financiară care să ajute la o mai bună înțelegere a rolului acestora în creșterea sănătoasă a economiei precum și adaptarea legislației pentru a crea cadrul apariției de noi fonduri de investiții alternative, sunt câteva dintre principalele subiecte care au fost discutate miercuri la summit, organizat la București, de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF).

Membră a European Fund and Asset Management Association, AAF reunește 28 de membri (19 societăți de administrare a fondurilor, 4 societăți de investiții financiare, Fondul Proprietatea și 4 bănci depozitare) și administrează în prezent active de 10 miliarde de euro, în creștere cu 10% față de începutul anului.

„Rolul nostru este acela de a atrage resursele disponibile pentru investiții și de a le plasa cât mai eficient în numele clienților noștri, oferindu-le acestora soluții investiționale care să răspundă nevoilor lor. Contextul economic de care beneficiem, în prezent, este extrem de favorabil: operăm într-o economie aflată pe creștere, în ultimii 5 ani PIB-ul nominal al României a crescut cu peste 50%, depozitele companiilor și ale populației au depășit pragul de 70 de miliarde de euro. Aceste premise favorabile, dublate de eforturi în direcția educației financiare a investitorilor, ne pot ajuta să canalizăm o parte din resurse către industria fondurilor de investiții și, implicit, către finanțarea companiilor de succes”, a declarat, în deschiderea evenimentului, Radu Hanga, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri.

Piața românească a fondurilor de investiții are un potențial uriaș încă neexploatat. Statisticile au arătat că România se confruntă cu un veritabil paradox în ceea ce privește piața fondurilor de investiții, a fost una dintre ideile exprimate de reprezentanții companiilor participante. Astfel, numărul investitorilor este, în prezent, de 410 mii persoane, dar piața are un potențial de 2 milioane de investitori. Această discrepanță poate fi diminuată în mare măsură prin creșterea nivelului de educație financiară a investitorilor care să-i facă mai receptivi la soluțiile investiționale propuse acestora.

Millenials, generația pentru care Internetul nu mai are secrete, ar putea constitui pepiniera de investitori în fondurile de investiții, este de părere Tanguy van de Werve, Directorul General al EFAMA. Prezent la eveniment, oficialul EFAMA a punctat că „România are o piață dominată de investitorii de retail” și a sugerat administratorilor de fonduri de la noi să-și îndrepte atenția către generațiile tinere, mult mai receptive la soluții ce pot fi accesate prin intermediul mediului online.

„Există semne clare că cererea de servicii financiare este în creștere, investitorii de retail au acces mai ușor la educație, iar investitorii profesioniști au devenit din ce în ce mai sofisticați”, a declarat, la rândul său, Gabriel Grădinescu, Vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară(ASF). În opinia sa, „contextul este favorabil unei schimbări de viziune și de abordare a măsurilor ce trebuie implementate, digitalizarea relației cu investitorii și companiile devenind una dintre misiunile principale ale ASF”.

Crearea unui cadru legislativ unitar simplificat, care să îi ajute în mod real pe investitorii din industria de profil, a fost o altă temă de interes, mai ales în condițiile în care Legea Fondurilor de Investiții Alternative (FIA) are șanse să fie adoptată de Parlamentul României până la finalul anului. Extrem de așteptată, deoarece creează premisele apariției de noi fonduri de investiții, Legea FIA a fost elaborată cu contribuția importantă a industriei de asset-management și a ținut cont și de particularitățile pieței locale.

„Dezvoltarea pieței înseamnă acces la clienți, înseamnă îmbunătățirea capacității de vânzare a produselor noastre într-o lume care este încă dominată de rețelele de distribuție bancare, dar care migrează tot mai mult către canale de distribuție alternative. Pe viitor, ne așteptăm la o dinamică mai mare a industriei, o creștere a apetitului investițional al românilor, odată cu sporirea gradului de educație financiară și facilitarea accesului la fondurile de investiții”, a mai adăugat Radu Hanga, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri.

Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF) este o organizație profesională independentă neguvernamentală a operatorilor din industria Organismelor de Plasament Colectiv (O.P.C) din România. Asociația reunește 28 de membri: 19 societăți de administrare a investițiilor (S.A.I.), 4 Societăți de Investiții Financiare (A.F.I.A.), Fondul Proprietatea și 4 bănci depozitare. Din 2009, A.A.F. a devenit membru cu drepturi depline în cadrul European Fund and Asset Management Association (E.F.A.M.A.).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu...
Chinurile prin care a trecut Silviu Prigoană! L-a DISTRUS cine se aștepta mai puțin...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
O destinație paradisiacă din Turcia s-a saturat de britanici: „Ei vor doar să bea și...
Avem PRIMELE IMAGINI cu locul de veci cumpărat de Silviu Prigoană! Martorii din cimitir spun...
Cum arată și ce este Pando, cel mai mare organism viu din lume: Crește încontinuu...
Astăzi este Lăsata Secului înainte de Postul Crăciunului 2024. Ce tradiții și obiceiuri se respectă...
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Boala secretă de care suferă Oana Paraschiv. Colega lui Mihai Găinușă a recunoscut tot după...
Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să...
Cum arată CAVOUL lui Prigoană! FOTO EXCLUSIV
„Vă rog să vă rugați alături de mine”. Adriana Bahmuțeanu, mesaj disperat la două zile...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Cum semnalizezi și încadrezi pe bandă dacă virezi STÂNGA la giratoriu?
Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2024? În...
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
S-a găsit jurnalul privat al Reginei Elisabeta. Suverana avea multe secrete
Finala Asia Express, 13 noiembrie 2024. Ce echipă a câștigat sezonul 7. Nicolai Tand și...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Ce avere are John Krasinski, cel mai sexy bărbat în viață ales în 2024
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Somnul ne ajută să luăm decizii mai bune și să fim mai creativi