EXCLUSIV GÂNDUL LIVE: Cum vor fi modificate taxele pe salarii. VIDEO
Premierul Victor Ponta a anunțat vineri că guvernul va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzând cote diferențiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% și 16%. Sistemul ar urma să fie introdus de la 1 ianuarie 2013, în cazul în care USL va câștiga alegerile din toamnă, a precizat primul ministru.
Astfel, din 2013, cota de impozitare de 16% ar urma să fie aplicată doar salariilor de peste 1.600 de lei, în vreme ce salariile de până în 800 de lei, cât propune USL să fie salariul minim, ar urma să fie taxate cu 8%, iar cele între 800 de lei și 1.600 de lei cu 12%.
În plus, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, în emisiunea Gândul Live, că, pe lângă impozitarea mai redusă a salariilor, Guvernul USL intenționează să reducă contribuțiile la asigurările sociale CAS la angajator cu 5 puncte procentuale, începând din 2013.
Reducerea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale din 2013
„Pe lângă această impozitare mai mică a salariilor, noi vrem să introducem și o cotă mai mică a contribuțiilor la asigurările sociale pentru angajator. Corelate, cred că vor face foarte bună oferta noastră pentru angajator. Nivelul reducerii va fi stabilit la construcția bugetului pe 2013. Propunerea noastră de anul trecut era pentru o reducere a CAS la angajator cu 5 puncte procentuale”, a declarat, în emisiunea Gândul Live, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
Întrebată dacă propunerea a fost discutată și cu oficialii Fondului Monetar Internațional (FMI), Câmpeanu a spus că singura restricție din partea FMI va fi încadrarea într-un anumit deficit bugetar.
„Ei (FMI-n.red.) nu vor să ne pună nouă restricții în ce privește programul de guvernare. Singura constrângere este ca noi să ne înscriem într-un anumit deficit. Dacă vom reuși acest lucru, ei vor accepta măsurile pe care le vom propune”, a arătat Câmpeanu.
Simulări la Ministerul Finanțelor
Reprezentanții Guvernului USL nu au calculat încă impactul asupra bugetului al introducerii de cote diferențiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice.
Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, ne-a precizat că estimările privind impactul măsurilor fiscale asupra bugetului vor fi realizate înainte de construcția bugetului pe 2013.
„Impactul trebuie analizat pe ansamblul bugetar, pentru că vrem să creștem salariul minim la 800 de lei, să scădem contribuțiile sociale la angajator și alte lucruri de genul acesta care trebuie puse într-o corelație și într-o structură”, a afirmat Câmpeanu.
Ea a mai arătat că deocamdată nu se știe cât de mult va crește deficitul bugetar prin mărirea salariului minim pe economie. „Cred că n-o să avem un impact la bugetul de asigurări sociale pentru că majorând salariul minim pe economie, cota de contribuții crește, iar impozitul nu are efect asupra bugetului de asigurări sociale„, a spus Câmpeanu, care a dat de înțeles că până acum nu s-a discutat cu FMI despre măsura privind cotele diferențiate de impozitare.
În perioada următoare la Ministerul Finanțelor se vor face simulări privind impactul asupra bugetului al măsurii privind introducerea cotei de impozitare diferențiate, după cum ne-a declarat analistul economic Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie și membru al echipei care se ocupă de programul economic al USL.
„Se vor face foarte multe simulări și calcule la Ministerul Finanțelor nu numai în ce privește impactul cotelor diferențiate de impozitare, ci și pentru schimbarea de ansamblu a sistemului fiscal pentru ca povara fiscală să fie uniform distribuită. Trebuie văzut impactul bugetar trebuie văzut la zi, poate va fi nevoie și de luarea în paralel a unor măsuri în compensație, pentru că deficitul bugetar va continua să scadă”, a declarat, pentru gândul, Liviu Voinea.
Înainte de a fi introduse în proiectul bugetului pe 2013 vor fi făcute simulări pentru toate măsurile fiscale din programul USL
Noua strategie fiscală, discutată cu FMI în iulie
Voinea a spus că în luna iulie va fi o primă discuție cu FMI și Comisia Europeană referitoare la introducerea cotelor de impozitare diferențiate de impozitare a salariilor persoanelor fizice.
„Fără îndoială că este nevoie de acordul FMI pentru introducerea noilor măsuri. O primă discuție cu FMI și Comisia Europeană în ce privește introducerea cotelor de impozitare diferențiate de impozitare a salariilor persoanelor fizice va avea loc în luna iulie, la următoarea misiune a FMI în România”, a declarat, pentru gândul, analistul economic Liviu Voinea.
Impactul social al măsurii va fi unul pozitiv, spune Voinea. „Este un moment diferit față de cel din urmă cu 8 ani, când s-a introdus cota unică de 16%. Atunci consumul a fost excesiv stimulat. Acum economia este în stagnare, iar acum o asemenea măsură de stimulare a consumului ar fi binevenită”, este de părere Liviu Voinea, care a precizat că bugetul pe 2013 va fi depus în Parlament în octombrie și va cuprinde măsurile de schimbare a strategiei fiscale prevăzute în programul USL.
„Scopul noii strategii fiscale este de reducere a evaziunii fiscale, de creștere a veniturilor bugetare prin reducerea găurilor negre sau a portițelor ce permit unora să scape și împărțirea mai justă a poverii fiscale, în combinație cu măsuri privind CAS și TVA”, a mai spus Voinea.
Ponta: „Viziunea fiscal-bugetară și economică a USL va fi inclusă în proiectul de buget”
Premierul Victor Ponta a anunțat vineri că Guvernul va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzând cote diferențiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% și 16%, sistem care ar urma să fie introdus de la 1 ianuarie 2013 dacă USL va câștiga alegerile din toamnă.
„Viziunea fiscal-bugetară și economică a USL va fi inclusă în proiectul de buget pe care îl prezentăm Parlamentului în septembrie sau cel mai târziu în octombrie, pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2013. Acolo vom implementa cele mai importante măsuri ale viziunii noastre, referitoare la cele trei cote diferențiate, de 8%, 12% și 16%, referitoare la TVA-ul diferențiată pentru produsele agricole și la intenția noastră extrem de serioasă de a reduce contribuțiile de asigurări sociale. Acum am preluat un buget din mers, iar delegația FMI era la București și nu ne-am dorit să plece fără o scrisoare de intenție”, a spus Ponta.
Cota unică de impozitare a fost introdusă din ianuarie 2005 de Guvernul Tăriceanu, imediat după preluarea mandatului.
Despre introducerea cotelor diferențiate de impozit la salarii
Gheorghe Ialomițianu, deputat, fost ministru de finanțe: „Pe termen scurt ar crește deficitul bugetar cu circa 24 miliarde de lei”
„Anunțarea acestei măsuri are un dublu limbaj – una au negociat cu cei de la FMI și alta anunță ei. Neapărat trebuie discutate cu FMI și cu Comisia Europeană. Trebuie să prezinte impactul bugetar și să se pronunțe și Consiliul Fiscal. Va fi greu de finalizat o astfel de măsură”
„Nu cred că cei de la USL vor să ajungă în situația din 2008. Când vin iar cei de la FMI, trebuie analizat și discutat iar cu ei. Singura șansă să aprobe toate măsurile lor e să taie banii de investiții”
„Da, ar fi o măsură bună pentru cei cu salarii mici, dar nu știu cât permite economia în acest moment. Ne-ar costa foarte mult pe piețele financiare. Acum este o situație economică bună, acceptabilă, dar nu ca să iei asemenea măsuri”
„Pe termen scurt nu este o măsură bună, ar crește deficitul bugetar cu circa 24 miliarde de lei, se blochează sectorul privat. Pe termen lung, ar putea exista efecte pozitive. Eventual pentru 2013, dar în condițiile în care va scădea și CAS-ul, ar crește salariile și s-ar reduce TVA-ul la alimentele de bază. Ei vor tăia din alte părți ca să acopere găurile făcute.
« Ei încă nu au conștientizat că au venit la putere și că trebuie să fie mai prudenți. Să promită mai puțin și să facă mai mult. Așa, ei fac rău României. Dar na, acum e campanie electorală, aruncă și ei cu vorbe-n vânt »
Europarlamentarul Theodor Stolojan: „Pierderile trebuie compensate”
Europarlamentarul Theodor Stolojan este de părere că introducerea cotelor diferențiate de impozitare pentru venituri va genera o pierdere de venituri la bugetul de stat, chiar dacă aceste cote diferențiate se vor aplica la salarii care se încadrează în grupa de salarii mici.
„Această pierdere trebuie compensată fie prin creștere economică, pentru a aduce venituri la buget, fie prin reducerea altor cheltuieli sau majorarea altor taxe și impozite”, consideră Stolojan.
Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătății: „Am făcut estimările necesare, trebuie să le actualizăm”
„Când s-a aprobat programul de guvernare, da, am făcut estimările necesare, dar trebuie să le actualizăm. Cred că în maxim o lună-două, vom face noile calcule. Venitul la buget se păstrează la același nivel, nici nu se pune problema de deficit. Nu este cazul să vorbim cu cei de la FMI pentru că la anul expiră acordul cu ei”
Deputata Eugenia Barna, președintele Comisiei de buget-finanțe: „Am aflat de la televizor de acest subiect, n-am văzut nicio cifră”
„Cei de la PSD nu au discutat cu noi, cei din comisia de buget, această măsură. Eu am aflat de la televizor de acest subiect. Este propunerea lor, nu ne-au prezentat nimic scris, nu am văzut nici măcar o cifră. Este dificil să-ți dai seama dacă este o măsură bună fără să vezi o notă de fundamentare”