Dragoș Cabat, analist financiar, a vorbit pentru Gândul despre noile măsuri fiscale – care au stârnit de-a lungul timpului diverse controverse, interpretări și semne de întrebare. Expertul este de părere că România de astăzi este totuși o Românie în Uniunea Europeană, tocmai de aceea consideră că facilitățile fiscale exagerate pentru unele categorii nu-și mai au locul.
În ceea ce privește reforma din administrație, interlocutorul Gândul mărturisește că nu ar fi trebuit permis ca organigrama bugetară să explodeze în acest fel, acoperită de fel și fel de bonusuri și de facilități.
Cu toate acestea, Dragoș Cabat recunoaște că aplicarea târzie a acestor măsuri nu va mai avea un impact vizibil sau important pentru anul 2023, deși motivarea permanentă a Guvernulului a fost aceea că trebuie acoperită gaura bugetară anul acesta.
Expertul economic recunoaște că România s-a confruntat, de-a lungul timpului, cu un exod al profesioniștilor din diverse domenii importante, dar a precizat că acești oameni pot fi stimulați cu salarii mai mari și nu neapărat cu facilități și cu bonusuri fiscale care nu pot fi susținute în mod real de către stat.
„Nu prea se mai aplică pentru 2023, poate doar partea de reducere a cheltuielilor, să aibă, eventual, un oarecare impact. Pe de altă parte, România de astăzi este totuși o Românie în Uniunea Europeană și dacă vrem să ne apropiem de standardele UE trebuie să ne comportăm ca atare. Nu merge cu astfel de facilități fiscale exagerate pentru unele dintre categorii.
Sigur că România se confruntă cu problema migrației – atât a IT-iștilor, cât și a lucrătorilor din construcții și din Horeca și atunci s-au justificat asemenea facilități pentru o perioadă de timp – dar, deja, trebuie găsite alte modalități de a-i ține pe acești oameni în țară. Pur și simplu, se pot mări salariile din micșorarea profitului companiilor, nu trebuie neapărat ca statul să acorde facilități fiscale pe termen lung și facilități exagerate.
Nu există un argument așa în care să spui că ar fi trebuit să continue aceste facilități fiscale la nesfârșit. Iar partea de reduceri de cheltuieli, asta ar trebuit să se întâmple mult mai mult. În primul rând că nu ar fi trebuit să explodeze așa aparatul birocratic din administrația publică și cu fel de fel de bonusuri, cu faptul că organigrama crește în mod exagerat”, susține interlocutorul Gândul.
Ministerul Finanțelor a pus în transparență, marți dimineață, legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. Pe lângă reașezarea taxelor și a impozitelor, legea propune măsuri de disciplină economico-financiară. Evaziunea fiscală este a treia linie de direcție, anunțată anterior de premier, cuprinsă în legea afișată de Ministerul Finanțelor.
Legea va ajunge pe masa Guvernului, pentru o primă lectură, în ședința de miercuri. Apoi, dacă va fi cazul, premierul va face o ședință și în weekend, pentru a trece legea”, au afirmat surse guvernamentale. Iar, săptămâna viitoare, Marcel Ciolacu va merge în Parlament pe angajarea răspunderii.
CITIȚI ȘI: