EXCLUSIV | Președinta Comisiei Europene salută inițiativa Transgaz și a omologilor din Bulgaria, Ungaria și Slovacia de a extinde cooperarea UE cu Azerbaidjan. Scrisoarea Ursulei von der Leyen

EXCLUSIV | Președinta Comisiei Europene salută inițiativa Transgaz și a omologilor din Bulgaria, Ungaria și Slovacia de a extinde cooperarea UE cu Azerbaidjan. Scrisoarea Ursulei von der Leyen
Publicat: 31/01/2023, 15:09
Actualizat: 31/01/2023, 15:26

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis, într-o scrisoare primită marți de conducerea Transgaz, că salută inițiativa operatorilor naționali de transport al gazelor naturale din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia de a extinde cooperarea Uniunii Europene cu Azerbaidjan, inițiativă anunțată în octombrie anul trecut. În scrisoarea transmisă conducerii celor patru entități, consultată de Gândul, șefa Executivului comunitar a apreciat oferta transmisă și a indicat cadrul instituțional pentru aprofundarea discuțiilor.

Ursula von der Leyen a răspuns, în documentul primit marți de conducerea Transgaz, la scrisoarea prin care operatorii de transport al gazelor naturale din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia au detaliat inițiativa pentru transportul gazelor naturale prin rețelele integrate de transport al gazelor.

Mai concret, Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ și Eustream au propus acțiuni comune privind extinderea cooperării dintre Uniunea Europeană și Azerbaidjan prin transportul de cantități suplimentare de gaze naturale prin rețelele lor existente, conform anunțului Transgaz din octombrie.

„Oferta dvs. și dorința de a ajuta sunt foarte binevenite”

Inițiativa operatorilor de transport de gaze are la bază cadrul stabilit prin acordul de cooperare strategică UE-Azerbaidjan, semnat la 18 iulie 2022.

„Vă mulțumesc pentru scrisoarea dvs. prin care ați oferit infrastructura existentă și planificată pentru importuri suplimentare de gaz din Azerbaidjan în Europa, în special în Europa Central – Estică. Oferta dvs și dorința de a ajuta sunt foarte binevenite”, a transmis Ursula von der Leyen, apreciind importanța strategică a Memorandului de înțelegere dinte UE și Republica Azerbaidjan, care va contribui șa diversificarea în continuare a aprovizionării cu gaze naturale a Europei, în conformitate cu obiectivele de decarbonizare pe termen lung ale UE.

„Europa Central – Estică și Sud Estică se numără printre cele mai dependente regiuni din Europa în ceea ce privește importurile de gaze din Rusia. Deși diversificarea aprovizionării, a rutelor și a surselor s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, datorită politicii UE în materie de infrastructură, a realizării proiectelor de interes comun în cadrul TEN-E și, în unele cazuri, sprijinul financiar prin intermediul mecanismului Conectarea Europei și al altor instrumente, astfel cum se specifică în planul RepowerEU, sunt necesare eforturi suplimentare”, a transmis șefa CE, conform scrisorii primită de conducerea Transgaz, FGSZ Ltd, Bulgartransgaz EAD și eustream a.s..

Ursula von der Leyne a precizat că Grupul la nivel înalt pentru conectivitate energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CEESEC) este forumul perfect pentru a discuta nevoile suplimentare de infrastructură și a încurajat cei patru operatori național de transport să îl folosească pentru a detalia rolul și potențialul infrastructurii existente în cele patru state pentru a pune în aplicare obiectivele asumate.

„Vă încurajez, de asemenea, să contactați direct Directoratul General pentru Energie pentru a discuta pentru contribuția dumneavoastră potențială la livrarea de cantități suplimentare de gaz din Azerbaidjan către UE”, a conchis președinta CE.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer