Prima pagină » Economic » EXCLUSIV | Replica lui Claudiu Năsui pentru noul ministru al Economiei: Nu putem continua an de an să îngropăm zeci de milioane de lei din banii contribuabililor în găuri negre

EXCLUSIV | Replica lui Claudiu Năsui pentru noul ministru al Economiei: Nu putem continua an de an să îngropăm zeci de milioane de lei din banii contribuabililor în găuri negre

EXCLUSIV | Replica lui Claudiu Năsui pentru noul ministru al Economiei: Nu putem continua an de an să îngropăm zeci de milioane de lei din banii contribuabililor în găuri negre
Claudiu Năsui, la finalul mandatului de la Ministerul Economiei/ Sursa: Alexandra Pandrea

Claudiu Năsui, fostul ministu al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, îi dă replica, într-un răspuns pentru Gândul, actualului titular al mandatului, Florin Spătaru, care a anunțat, marți, că a decis, după întâlnirea cu liderii sindicatelor din industria apărării, să semneze aprobarea bugetelor care, susține acesta, „erau blocate fără niciun motiv întemeiat, de la începutul acestui an” și că va propune Guvernului un plan investițional strategic în acest sector.

Fostul ministru al Economiei, actualul deputat USR Claudiu Năsui, explică, în replică la afirmațiile actualului titular de la MEAT, Florin Spătaru, numit ca urmare a propunerii Partidului Social Democrat din coaliția de guvernare, care a fost abordarea sa în privința industriei de apărare, înainte de plecarea de la conducerea instituției.

„Am refuzat să finanțez găuri negre”

„Am refuzat să finanțez găuri negre. Pentru ca asta sunt de fapt companiile de armament, cu două excepții, unde managementul s-a ocupat și, alături de parteneri internaționali, au reușit să obțină și profit. Un exemplu este IAR”, a spus Claudiu Năsui, într-un răspuns exclusiv pentru Gândul.

Conform Raportului aferent anului 2020 privind întreprinderile publice aflate în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea ori în portofoliul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, IAR S.A. a obținut, în 2020, un profit e aproape 34 milioane de lei, în scădere de la aproximtativ 49 de milioane de lei, în 2019, dar cu mult peste celelalte companii din industrie aflate în portofoliul MEAT, majoritatea cu pierderi.

„Începând de la buget poți forta restructurarea acelor companii”

Fostul ministru consideră că, în contextul datoriilor acumulate, companiile de stat trebuie fie privatizate, fie restructurate, fie închise.

„Cu restul companiilor, dacă nu aș pune banii mei undeva, nu o să pun banii publici. Bugetele pe care le înaintau la minister erau din start pe pierderi și aveau tot soiul de cheltuieli nejustificate. De aceea nu le-am aprobat. Cred ca începând de la buget poți forta restructurarea acelor companii. Este poate singura cale. Altfel, ele vor fi mereu pe pierdere, vor crea datorii, și tot asa, până vine un alt guvern socialist și le șterge datoriile la ANAF, moment în care aceastea sunt plătite, de fapt de toți contribuabilii care muncesc și plătesc taxe în România. Așa au mers 30 de ani”, a declarat Claudiu Năsui, pentru Gândul.

„Nu putem continua an de an să îngropăm zeci de milioane de lei din banii contribuabililor în găuri negre. Companiile de stat trebuie privatizate, restructurate sau închise. Dar să continuăm să le tot finanțăm ca să aibă un baron local sau altul ce căpușa acolo, nu este ceva ceea ce voi face eu”, a conchis actualul deputat.

În portofoliul Ministerului Economiei sunt 22 de operatori economici din industria de apărare, având cea mai mare pondere din structură în funcție de sector, de aproape 35%, la 31 decembrie 2020. Industria de apărare, care a contribuit cu cca 40% la realizarea cifrei de afaceri a portofoliului de companii, a scăzut cu 24% în 2020 faţă de 2019, cu mult peste media industriei prelucrătoare care a înregistrat o scădere de numai 7%, conform documentului citat.

Industria de apărare a generat cele mai multe datorii restante, se arată în raport.

„Valoarea datoriilor restante bugetate ia în considerare sumele restante la 31.12.2019 în raport cu care se prevăd acțiuni de rambursare sau reeșalonare. Chiar și așa țintele prevăzute prin valorile bugetate nu au putut fi atinse, astfel că la finalul anului 2020 plățile restante au crescut cu 38% față de bugetat. 95% din totalul plăților restante provin din sectorul industriei de aparăre, respectiv cca 945 mil de lei din totalul de 990 mil lei la nivelul anului 2020. Cu toate că celelalte domenii de activitate înregistrează valori semnificativ mai mici, sumele restante au crescut în anul 2020 comparativ cu anul 2019”, conform documentului MEAT.

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și