Ion Sterian, director general Transgaz, va semna vineri, 16 iunie, ordinul de începere a lucrărilor pentru construcția conductei Tuzla – Podișor, o investiție majoră a statului pentru exploatarea și valorificarea gazelor din Marea Neagră, a declarat pentru Gândul șeful operatorului național de transport al gazelor naturale. Evenimentul are loc înainte cu câteva zile de momentul la care se așteaptă ca operatorul perimetrului Neptun Deep, OMV Petrom, partener egal cu Romgaz, să anunțe decizia finală de investiție.
Ceremonia de semnare a Ordinului de începere a lucrărilor pentru conducta Tuzla – Podișor este programată de oficiali pentru vineri, 16 iunie, la sediul Guvernului.
Astfel, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, va semna documentul prin care se dă startul construcției magistralei care va asigura transportul gazelor din Marea Neagră, la finalizarea predării amplasamentului.
Gazoductul de circa 310 kilometri, un proiect major, inclus în Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale pentru perioada 2022 – 2031, este necesar ca să poată transporta și cele 15 miliarde de metri cubi de gaze care ar urma să vină în România și din zona Mării Caspice, din terminalele de gaze naturale lichefiate (LNG) din Turcia și din Grecia.
Este un moment foarte important pentru România, un moment istoric care este așteptat de prea mult timp”, a spus, pentru Gândul, Ion Sterian.
Șeful Transgaz a dat declarația din Canada, unde a fost invitat să reprezinte România și unde se află zilele acestea la cea de-a 29-a ediție a Conferinței de la Montreal, eveniment de amploare, organizat de Forumul Economic Internațional al Americilor și la care sunt prezenți peste 200 de vorbitori și alte mii de partipanți din toată lumea.
Ion Sterian participă la sesiunea „Securitatea energetică prin pluralitate”, în cadrul căreia se vor aborda probleme legate de tranziția energetică, incertitudinea geostrategică, cererea de gaze naturale, optimizarea infrastructurii actuale și diplomația energetică.
Construcția conductei Tuzla – Podișor, inclusă în planurile strategice de investiții, a fost posibilă după finalizarea cu succes a etapei angajante de rezervare a capacității de transport a gazelor naturale – ceea ce înseamnă, pe scurt, că OMV Petrom și Romgaz s-au angajat oficial că au nevoie de această magistrală și au constituit o garanție bancară de 88 de milioane de euro, câte 44 de milioane fiecare, pentru a-și rezerva capacitate de transport pe conductă.
Acest pas poate fi considerat o confirmare neoficială a deciziei finale de investiție estimate în prezent de 4 miliarde de euro, care este așteptată să fie anunțată în câteva zile.
Conform informațiilor Gândul, din mai multe surse avizate, OMV Petrom va anunța decizia finală de investiție miercurea viitoare, pe 21 iunie.
Din informațiile Gândul, decizia va fi una pozitivă, chiar dacă grupului OMV Petrom i s-a impus o nouă taxă de virat la stat, o variantă a contribuției de solidaritate pe baza profiturilor extraordinare, prin legea care a fost promulgată recent de președintele Klaus Iohannis.
Astfel, OMV are de plătit și a anunțat, în 15 mai, că va plăti, chiar până la finalul lunii iunie, 1,5 miliarde de lei taxă de solidaritate, pentru profiturile din 2022. Data-limită pentru virarea banilor este 25 iunie, care pică duminica viitoare.
Anunțul a fost făcut de OMV Petrom, printr-o informare transmisă Bursei de Valori București, prin care le transmitea acționarilor că va plăti o taxă suplimentară reprezentând contribuția de solidaritate. Aceasta a devenit obligatorie după ce șeful statului a promulgat și s-a publicat în Monitorul Oficial, pe 12 mai, legea de aprobare a OUG 186/2022, care a inclus, în a doua variantă trimisă la Cotroceni, un nou mod de calcul al taxei, ce viza exclusiv gigantul din energie.
„Pentru companiile care produc și rafinează țiței, legea introduce obligația de a plăti 350 de lei pentru fiecare tonă de țiței prelucrată în 2022 și 2023. Prin urmare, OMV Petrom estimează o contribuție de solidaritate de aproximativ 1.500 de milioane de lei pentru anul fiscal 2022, care urmează să fie plătită la sfârșitul lunii iunie 2023. Aceasta se va reflecta în T2/23, în Situația veniturilor și cheltuielilor ca linie separată după linia Profit înainte de impozitare”, se arată în raportul semnat de Christina Verchere, director general executiv și președintele Directoratului, și Alina Popa, director financiar și membru al Directoratului.
Potrivit companiei, pentru T1/23, valoarea contribuției de solidaritate este estimată la aproximativ 380 de milioane de lei și va fi, de asemenea, reflectată în rezultate la T2/23. Contribuția pentru întregul an 2023 va fi plătită la sfârșitul lunii iunie 2024.
Operaționalizarea conductei este importantă în contextul în care conducerea operatorul național de transport și producătorii estimează o creștere a cererii pentru consum în anii următori.
Șeful Transgaz estimează că cererea de gaze natural ar putea creşte cu 10 miliarde de metri cubi în următorii trei, patru ani, având în vedere politicile de decarbonare, respectv de trecere a centralele pe cărbuni pe gaz, dar şi luând în calcul finalizarea unor investiții mari consumatoare, precum centrala Iernut a Romgaz. La rândul său, OMV Petrom preconizează creşterea consumului de gaze naturale, cel puţin până la nivelul anului 2030.
În ceea ce privește dezvoltarea regională a gazelor naturale, conducerea OMV Petrom anunța în raportul adminstratorilor pe anul trecut că proiectul Neptun Deep progresează către decizia finală de investiție, planificată pentru mijlocul anului 2023, cu OMV Petrom ca operator începând din august 2022, iar Romgaz ca partener.
„Concentrarea pe securitatea energetică a Europei aduce o aliniere puternică a tuturor părților interesate pentru a avansa într-un ritm sporit. Estimăm că vom investi până la 2 mld. EUR în proiect, iar resursele recuperabile estimate de aproximativ 50 mld. mc ar asigura o producție netă la platou de aproximativ 70 mii bep/zi pentru OMV Petrom”, conform documentului.
Având în vedere participațiile egale ale concesionarilor, cantitatea de gaze ce ar putea fi extrase din Neptun Deep ar fi de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi. Inițial, în urma explorărilor din blocul Neptun, ExxonMobil și OMV Petrom au descoperit, în 2012, un rezervor de gaze estimat între 1,5 si 3 trilioane picioare cubice (respectiv între 42 si 84 miliarde metri cubi). Spre comparație, statisticile arată că România a avut un consum de gaze de 11,4 miliarde de metri cubi în 2021, iar producția a fost de 8,9 miliarde de metri cubi în 2021, conform Direcției Generale pentru Energie a Comisiei Europene.
„Activele de ţiţei și gaze naturale sunt amortizate pe baza metodei unităților de producţie care este fundamentată pe rezervele dovedite. Conform planurilor de producție actuale, 39% din rezervele dovedite la data de 31 decembrie 2022, vor rămâne până în 2030, 6% până în 2040 și zero până în 2050. Activele de țiței și gaze naturale existente cu rezerve dovedite vor fi, prin urmare, amortizate semnificativ până în 2030 și complet amortizate până în 2050”, potrivit raportului companiei.
„Sub rezerva deciziei finale de investiție la mijlocul anului 2023, prima producție de gaze naturale este așteptată aproximativ patru ani mai târziu. Creșterea producției proprii de gaze naturale va sprijini, de asemenea, eforturile de decarbonare ale țării, deoarece gazele naturale pot înlocui cărbunele în generarea de energie electrică și pot permite integrarea capacităților regenerabile. Obiectivul nostru este de a ajunge în 2030 la o cotă de 70% gaze naturale în producția totală de hidrocarburi a companiei (2022: 52%), reflectând rolul esențial al gazelor naturale drept combustibil de tranziție în mixul energetic din România”, au transmis oficialii OMV Petrom la prezentarea raportului anual, în aprilie.
Dacă inițial estimările arătau că producția pe vârf din Neptun Deep ar ajunge la 6,1 miliarde de metri cubi, datele de acum indicând cantităţi cu aproximativ o treime. „Până în toamna lui 2036, deci timp de zece ani, cele două companii au estimat că ar putea extrage în fiecare an circa 8 miliarde de metri cubi de gaze anual şi au rezervat în consecință capacitate pe conductă. Volumele vor scădea în anii următori, dar zăcământul va rămâne productiv şi în anul 2042, potrivit datelor referitoare la capacitatea rezervată”, a precizat Ion Sterian.
Transgaz a derulat cu succes procesul de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din Sistemul Național de Transport Gaze Naturale (SNT) preconizat a fi creat în zona localității Tuzla, din județul Constanța.
Giganții OMV Petrom și Romgaz, parteneri în proiectul Neptun Deep, și-au exprimat dorința de a rezerva capacitate de transport al gazelor extrase din Marea Neagră în cadrul Etapei Angajante a procesului de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din Sistemul Național de Transport Gaze Naturale (SNT), derulată de Transgaz.
Mai mult, în 16 aprilie, conducerea Transgaz, care va construi conducta pentru transportul gazelor naturale din România, a semnat cu șefii OMV Petrom și Romgaz, concesionarii perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră, documentele prin care se angajează să își rezerve capacitate pe acest gazoduct din zona Tuzla – Podișor, o investiție de o jumătate de miliard de euro.
Această investiție va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podișor, gazele din Marea Neagră să intre în Sistemul Național de Transport și să ajungă astfel la operatorii economici și la gospodăriile din localitățile racordate la sistem. Mai mult, acest gazoduct va face legătura cu sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical din care face parte și conducta BRUA.
Contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 – septembrie 2042. Pe baza tarifelor de transport aplicabile la dată curentă, valoarea contractului este estimată la 276 milioane euro, iar semnarea contractului a avut loc după finalizarea cu succes a procesului de rezervare de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din SNT Tuzla, a anunțat OMV Petrom, într-o informare transmisă către Bursa de Valori București.
În cazul în care, din orice cauză, investiția nu se concretizează în termen de șase luni, deci până pe 16 septembrie, statul poate executa garanția de 88 de milioane de euro constituită de cele două companii, care sunt parteneri egali în Neptun Deep.
În etapa angajantă, desfășurată între 6 și 23 februarie, Transgaz a primit cereri angajante de capacitate incrementală pentru acest punct, atât pentru direcția de intrare, cât și pentru direcția de ieșire din SNT, atingând pragul minim de capacitate menționat în documentația aferentă. Valoarea cumulată pe toată perioada ofertată a capacității alocate este de 1.323.920.520 MWh, mai mare decât pragul minim de 1.323.743.050 MWh.
Potrivit datelor Transgaz, valoarea cumulată a angajamentelor solicitanților desemnați câștigători este de aproape 2,82 miliarde de lei (deci aproximativ 564 de milioane de euro), cu 378.012,80 lei mai mare decât valoarea actuală a creșterii estimate a venitului permis, asociată capacității incrementale oferite in cadrul acestei proceduri (2.819.243.104 lei).
Transgaz – care deține statutul de monopol în transportul gazelor naturale din România și vehiculează circa 90% din totalul gazelor naturale consumate – a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 2,43 miliarde de lei, în creștere cu 44,7% față de 2002, când a fost de 1,68 de miliarde de lei. Profitul net al companiei la care statul deține 58,5% din acțiuni a crescut de aproape două ori, respectiv cu 95,6%, de la 186,94 milioane de lei în 2021, la 365,75 de milioane de lei, la finalul anului trecut, conform raportului administratorilor.
Oficialii OMV Petrom, care au anunțat, în 2 februarie, un profit-record, de 10,3 miliarde de lei, pentru anul trecut și pe trimestrul al patrulea din 2022, au precizat cu această ocazie că încă se analizează oportunitatea investiției offshore. Noi surse trebuie aduse în sectorul energetic, a subliniat Christina Verchere, director general executiv şi președinte al Directoratului OMV Petrom, făcând referire la gazele din Marea Neagră și anunțând că mai avem câteva luni până la momentul deciziei privind investiția în perimetrul Neptun Deep.
OMV Petrom este deținută în proporție de 51,1% de compania-mamă din Austria, 20,6 % de statul român, prin Ministerul Energiei, iar restul de persoane juridice (24,7%) și fizice (3,3%), conform datelor oficiale la 31 decembrie 2022.
Alina Popa, director financiar și membru al Directoratului OMV Petrom, a spus că cea mai mare parte a profitului va fi reinvestită în România, investițiile fiind planificate să crească în acest an cu 70%, până la 6 miliarde de lei.
Pentru proiectul Neptun Deep sunt programate investiții de 600 de milioane de lei pentru 2023. „Suntem foarte încrezători că vom merge mai departe”, a spus Christina Verchere, în 2 februarie.
Dat fiind că sunt parteneri egali în proiectul Neptun Deep, Romgaz ar urma să investească o sumă identică, ajungând la o investiție totală, în acest an, de 1,2 miliarde de lei.