EXCLUSIV. SUBVENȚII: Producătorii români de legume despre ajutorul de 2.000 euro, amânat pentru toamnă: Prea târziu și nerentabil

EXCLUSIV. SUBVENȚII: Producătorii români de legume despre ajutorul de 2.000 euro, amânat pentru toamnă: Prea târziu și nerentabil
Publicat: 07/06/2021, 16:54

2021 se anunță un an greu pentru producătorii români de legume, în condițiile în care ajutorul de minimis de 2.000 euro/1.000 mp pentru producția de legume în spații protejate se amână pentru toamnă, ceea ce înseamnă că recolta trebuie comercializată începând cu data de 1 noiembrie. Prea târziu și nerentabil, susțin fermierii care sunt nu doar dezamăgiți, ci și dezinteresați de noua variantă de program.

După ce s-a întârziat foarte mult, numai la Ministerul Finanțelor Publice proiectul de Hotărâre de Guvern a stat aproape două luni, timp în care fermierii au scos producția pe piață, ba chiar la unii s-a și terminat, autoritățile s-au văzut nevoite să amâne programul pentru toamnă, adică pentru Ciclul II de producție pentru a mai salva ce se mai poate. Iar în loc de cinci legume au rămas patru (tomate, castraveți, vinete), după ce s-a renunțat la varză.

Cel mai probabil, și bugetul de circa 31 milioane de euro alocat inițial pentru acest program, va fi cheltuit în mică parte, probabil mai puțin de jumătate din sumă va fi consumată, potrivit semnalelor din piață.

Dacă în mod normal, programul Tomata avea undeva la 18.000 de beneficiari numai pe Ciclul I de producție, la care se adăugau încă câteva mii pe Ciclul II, acum numărul fermierilor care vor accesa programul este așteptat să fie mult mai mic, a declarat pentru Gândul Financiar Aurel Tănase, președintele OIPA Legume – Fructe.

„Nenorocirea este că nu se vor consuma banii, pentru că producătorii nu mai au suprafața necesară, eu propun să se dubleze suma la 4.000 euro/mp. În condițiile în care se vrea livrări după data de 1 noiembrie, când deja este frig, riscăm să pierdem totul”, a precizat Aurel Tănase.

Producător: Este aproape imposibil

Producătorii de legume susțin că pentru ei este foarte greu să respecte condițiile  programului,  în primul rând în ceea ce privește volumul de producție.

„Fermierii au culturile înființate deja, trebuia să ne fi lăsat până pe 15 iunie, cum a fost anul trecut. Este aproape imposibil să obții o cantitate de 3.000 de kilograme/1.000 mp după 1 noiembrie. Castravetele nici nu mai ajunge până atunci, la vinete – exclus, iar la ardei n-ai cum să poți să faci 3.000 kg pe 1000 mp”, a declarat pentru Gândul Financiar Roxana Roșculeț, președintele Cooperativei Agricole Ialomițana.

Pe de altă parte, se pune întrebarea, și dacă chiar încerci să ai producție până în noiembrie-decembrie, chiar se merită?!

„Trebuie făcut foarte bine calculul, să trag de tomate până în noiembrie ca să iau 3. 000 euro sau nu se merită și asta este?”, spune producătorul.

Dacă ne uităm la cât costă înființarea culturii și ținând cont că prețurile în toamnă sunt mici (circa 3 lei/kg de tomate în supermarket), tindem să-i dăm dreptate pentru că încă stă în cumpănă dacă să se înscrie în program.

 Fără depozite regionale în PNRR

O altă veste proastă pentru legumicultori este și faptul că înființarea rețelei de depozite regionale strategice pentru alimente la nivel regional pe bani europeni prin intermediul Planului Național de Reziliență și Redresare (PNRR), de care s-a tot vorbit în ultima vreme, s-a dovedit a fi un proiect neinteresant pentru Bruxelles. La fel ca și irigațiile, de altfel.

În loc de depozite pe granița de Vest ca să fim mai aproape de Occident și să ne fie mai ușor să exportăm producția, după cum spuneau autoritățile, acum trebuie să fim atenți la importuri care oricum constituie o concurență puternică pentru producătorii interni și încă de ani buni.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Oana Radu, obicei nociv. Ce obișnuia să facă atunci când ajungea la prieteni.
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații