EXCLUSIV VIDEO | ISC a câștigat un proiect european pentru a urmări execuția lucrărilor din țară. Paul Racoviță: „Se va vedea în sistem”

Publicat: 01/12/2022, 14:00
Actualizat: 05/12/2022, 12:50

Orice angajat cu atribuții de control în Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) va putea, peste câteva luni, să dea un click și să vadă în ce stadiu sunt lucrările la obiectivele de investiții pe care le monitorizează, fără să fie obligat să se deplaseze fizic pe șantier pentru a vorbi cu dirigintele și responsabilul tehnic cu execuția, cei care ar trebui să stea zilnic să vegheze asupra bunei derulări a construcției. Este o situație ideală, pe care și-o propune conducerea ISC, prin proiectul cu fonduri europene câștigat și pe care îl pregătește pentru lansare, după cum a detaliat Paul Racoviță, inspector general al ISC, la GÂNDUL EXCLUSIV.

Sunt aproximativ 165.000 de obiective de investiții în stadiul de execuție în țară, în prezent, 350 de inspectori și câteva mii de diriginți de șantier atestați și responsabili tehnici cu execuția autorizați în România. În acestă ecuație, conducerea ISC a inițiat un proiect, aproape de implementare, pentru o gestionare mai eficientă a acestui sector.

„În etapa de execuție, legea pune în sarcină de la investitor, beneficiar al construcției, proiectant, executant și specialiști, fiecăruia ce trebuie să facă. Deci responsabilitatea este cumva împărțită. Instituția este abilitată să facă punctual controale în anumite perioade de execuție sau cum ne structurăm activitatea pe zone pe care le considerăm de risc”, a explicat, la GÂNDUL EXCLUSIV, Paul Racoviță, inspector general al ISC, organ tehnic specializat care exercită controlul de stat în domeniul construcțiilor.

Șeful ISC a detaliat responsabilitățile legale ale fiecărei părți implicate într-un obiectiv de investiții, pe care inspectorii cu atribuții de control le pot verifica și, în caz de nereguli, știu cui le pot imputa.

„Proiectantul este obligat ca, în proiectul respectiv, să asigure respectarea reglementărilor tehnice și legale, beneficiarul este obligat să își angajeze un diriginte de șantier, executantul este obligat să își întocmească documentele de calitate. Pe lângă noi sunt toți acești factori, care, dacă și-ar înțelege în mod constructiv rolul, eu zic că s-ar ajunge într-o situație mai mult decât favorabilă”, a precizat Paul Racoviță.

„Sunt doi specialiști care trebuie să stea zilnic pe șantier. Nu se întâmplă așa”

Nemulțumirile șefului ISC izvorăsc însă din provocările pieței și lipsa de profesionalism a specialiștilor acreditați să urmărească lucrările, astfel că a luat măsuri pentru o monitorizare mai rapidă și fidelă a stadiului acestora.

„Sunt doi specialiști care trebuie să stea zi de zi pe un șantier: responsabilul tehnic cu execuția, din partea executantului, și dirigintele de șantier, din partea beneficiarului. Din nefericire, nu prea se întâmplă așa. Un diriginte bun înseamnă că își întocmește documentele de calitate spre sfârșitul lucrării și merge pe cinci șantiere odată și aici, din nefericire, piața, oferta, salariile din domeniu îi triază pe cei mai ieftini, care nu sunt aproape niciodată cei mai buni”, a explicat Paul Racoviță.

Proiectul european, aflat pe ultima sută de metri înainte de implementare, câștigat de ISC tocmai aceste așteptări își propune să le reglementeze, pentru un mai mare control al stadiului și al calității lucrărilor, pe măsură ce acestea sunt derulate, și nu doar la final.

„Vom obliga diriginții și responsabilii tehnici cu execuția să-și introducă în sistemul nostru informatic documentele de calitate cu un delay, o întârziere, de maximum 24 de ore. Și atunci sistemul va semnala când un diriginte va face două acte de control, unul la Constanța, unul la Satu Mare, în aceeași zi”, a subliniat Paul Racoviță.

Astfel, subliniază șeful ISC, acești specialiști – nu puțini la nivel național – vor prelua partea de evidență, de consum de energie privind execuția lucrărilor. Este vorba de cam 15.000 de domenii de diriginți atestați, respectiv între 3.000 și 5.000 activi în prezent, și aproximativ 5.000 de responsabili tehnici cu execuția autorizați în România, deci, în total, aproximativ 20.000 de autorizări în piață.

Această platformă informatică pentru diriginții de șantier și responsabilii tehnici cu execuția ar urma să funcționeze începând din aprilie, mai, anul viitor.

„Va fi foarte utilă și pentru noi, pentru că un inspector își va vedea stadiile fizice de execuție la lucrările pe care le gestionează în timp real, un șef de județ va vedea în timp real ce lucrări are, unde a ajuns, la ce etapă și atunci nu vom mai aștepta sau nu vom mai face – «Hai să mă duc până acolo să văd și eu unde au ajuns» – pentru că se va vedea în sistem. Plus că obligăm diriginții de șantier, cu tot respectul, sunt foarte mulți de o anumită vârstă, să mai și lucreze în sistem”, a conchis inspectorul general al ISC la GÂNDUL EXCLUSIV.

Urmăriți interviul integral:

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cum se construiește în România. Paul Racoviță, inspector general ISC: „Nu putem nici să mergem să legitimăm vecinul, nici să intrăm în casă peste cineva”

EXCLUSIV VIDEO. ISC a avut venituri de 320 de milioane de lei, din cotele datorate statului, în primele nouă luni. Paul Racoviță: „Nu suntem chiar atât de bogați”

EXCLUSIV VIDEO. ISC are o lipsă acută de personal, de aproape un sfert din grila aprobată. Paul Racoviță: „Am încercat să îi aducem și de pe băncile școlii, nu a fost eficient”

EXCLUSIV VIDEO | Cât de gravă este situația PUZ-urilor de sector? Paul Racoviță, inspector general al ISC: „Nu mai poți nici gardul să îl construiești. Efectele sunt dezastruoase”

EXCLUSIV VIDEO | Mit sau realitate: se construia mai bine pe vremuri? Sfaturile inspectorului general al ISC pentru românii care caută să își cumpere o locuință

EXCLUSIV VIDEO | Cât de calificați sunt muncitorii străini veniți pe șantierele din România? Concluzia lui Paul Racoviță, inspectorul general al ISC

EXCLUSIV VIDEO | Autoritățile vor să reducă birocrația pentru regenerabile. Paul Racoviță: „O documentație de urbanism pentru un parc eolian nu spune nimic”

EXCLUSIV VIDEO | Este sau nu posibilă demolarea controversatei Cathedral Plaza? Răspunsul lui Paul Racoviță, inspectorul general al ISC

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”