Prima pagină » Economic » Executivul acordă ajutoare sociale pentru aproximativ 500 de angajați Oltchim

Executivul acordă ajutoare sociale pentru aproximativ 500 de angajați Oltchim

Executivul acordă ajutoare sociale pentru aproximativ 500 de angajați Oltchim
Guvernul a decis în ședința de miercuri să acorde ajutoare sociale pentru aproximativ 500 de angajați Oltchim (OLT), au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

În cadrul combinatului Oltchim lucrează 3.353 angajați.

Săptămâna trecută, ministrul Muncii a precizat că Guvernul va acorda ajutoare sociale la Oltchim doar angajaților care încasează mai puțin decât salariul mediu pe economie și după ce va verifica, cu ajutorul primarilor, veniturile totale ale acestora și bunurile mobile și imobile aflate în posesie, precum mașini și locuințe. După finalizarea anchetelor sociale, Executivul va emite o hotărâre pentru acordarea de ajutoare către angajații în cazul cărora se va decide că au dreptul la un astfel de ajutor.

În urmă cu trei săptămâni, Guvernul a stabilit ca angajații Oltchim să primească ajutoare sociale de urgență în sumă de câte 1.400 lei, în două tranșe, din fondurile Ministerului Muncii, pentru a preveni noi probleme sociale.

Activitatea Oltchim este oprită de la sfârșitul lunii august, iar salariile angajaților nu au fost achitate integral.

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, a declarat, luni, că speră ca Oltchim să-și reia activitatea în cel mult 30 de zile și că salariile restante ale angajaților combinatului vor fi plătite parțial pe măsură ce compania va recupera sume de la debitori.

Ministerul Economiei deține 54,8% din acțiunile combinatului chimic. În acționariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) și fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deține prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eșuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acțiuni deținut de stat, nu a adus dovezi că deține suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Reprezentanți ai ministerelor Economiei și Finanțelor, Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica și ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim au înființat un Comitet pentru Stabilizarea Financiară a combinatului.

Comitetul își propune să găsească soluții pentru plata salariilor restante, repornirea activității și găsirea unui investitor care să preia combinatul chimic.

Până la viitoarea tentatică de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în 10 milioane euro și așteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile.

La sfârșitul lunii mai, Oltchim înregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro către AVAS (fără dobânzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro către Electrica, 3 milioane euro către Electrica Furnizare, 23 milioane euro către CFR Marfă, 4 milioane euro către Salrom, 18 milioane euro către CET Govora, două milioane euro către Apele Române.

La aceastea se adaugă datorii pentru credite contractate, respectiv 72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, 4 milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, 3 milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost și un total de 2 milioane euro către Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.

Oltchim are și datorii de 85 milioane euro față de furnizori privați, 43 milioane euro față de clienți care au achitat în avans, 7 milioane euro pentru salarii și impozite aferente, 4 milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobânzi credite.

Citește și