EXODUL fabricilor. Mai multe companii din zona Arad TRAG OBLOANELE și se mută în Ungaria: Peste 5.000 de angajați vor rămâne ȘOMERI

Publicat: 14 02. 2019, 23:17

Fabrica de lenjerie intimă din orașul Curtici, județul Arad, deținută de compania Hanes Global Supply Chain România, a fost închisă în luna decembrie a anului trecut, după mai bine de 18 ani de activitate în zona liberă Arad-Curtici. În total, aproape 200 de angajați au rămas fără loc de muncă.

Disponibilizații au primit salarii compensatorii, iar la această oră mai există doar câteva birouri care funcționează. Întreaga producție se va muta în Vietnam, unde a fost ridicată o fabrică gigant, în care vor munci peste 10.000 de oameni, informează Special Arad.

„În luna decembrie a anului trecut, și-a închis porțile fabrica Hanes. Nu au oferit foarte multe informații cu privire la motivele pentru care au luat această decizie. În fabrică se producea lenjerie intimă și îmbrăcăminte de noapte„, a declarat corespondentului Mediafax, viceprimarul orașului Curtici, Ioan Daniel Doba.

Compania Hanes Global Supply Chain România, fosta Rosko Textil, face parte din grupul Hanesbrands, care numără peste 65.000 de angajați.

Potrivit ultimelor date postate pe site-ul Ministerului Finanțelor, în 2017, firma Hanes Global Supply Chain România a înregistrat afaceri de 203,7 milioane de lei și un profit de 7,33 milioane de lei, numărul angajaților fiind de peste 1.000.

Exodul fabricilor

Mai multe companii mari din zonele industriale (Arad și Curtici) au de gând să-și mute liniile de producție în Ungaria sau Macedonia, peste 5.000 de angajați urmând să fie disponibilizați, scrie News Ar.

 

Una dintre cele mai vechi multinaționale din Zona Industrială Vest a Aradului se mută în Macedonia, urmând să disponibilizeze aproximativ 3.000 de persoane. O firmă din domeniul automotive, cu aproximativ 2.000 de angajați, își va închide la rândul ei porțile, crescând astfel numărul celor fără loc de muncă.

O altă societate, de această dată din Zona Industrială Curtici, Key Safety Systems (KSS), cu 300 de angajați, și-a mutat deja liniile de producție la Miskolc, în Ungaria. Dată fiind fuziunea cu Takata, o parte din angajați au fost relocați la fabrica din Arad. Aceeași soartă o va avea, potrivit informațiilor noastre, și fabrica KSS din Hunedoara.

Cauzele care duc la închiderea fabricilor din zonele industriale sunt:

– lipsa forței de muncă;

– costurile tot mai mari de producție (inclusiv cele salariale, care s-au majorat cu 50% în ultimii doi ani, la care se adaugă prețul energiei, majorat cu 40% în ultimii doi ani);

– infrastructura de transport deficitară (costuri enorme pentru firme să aducă angajați de la zeci de kilometri, pe drumuri proaste ori foarte proaste);

– lipsa de sprijin din partea autorităților (se cunoaște problema legată de transportul cu autobuzele în Zona Industrială Vest, unde firmele au ajuns să se înțeleagă între ele asupra orelor la care își duc angajații la lucru);

– chiriile mari sau lipsa altor elemente de infrastructură decente (canalizarea, de exemplu) sau desele întreruperi ale furnizării energieie electrice.

Foto: Hepta