Exodul forței de muncă, O PROBLEMĂ DE SISTEM. Firmele străine ÎȘI PIERD INTERESUL față de România
Pentru prima dată din 2015, de când Consiliul Investitorilor Străni (FIC) realizează „Indicele de Percepție”, majoritatea respondenților spun că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilității forței de muncă calificate (53,4% în septembrie curent față 45% în martie).
În urmă cu doi ani, doar 25% dintre respondenți acuzau probleme legate de lipsa forței de muncă.
Având în vedere că, până acum, în fața companiilor românești, firmele străine au avut – sau măcar păreau a avea – un acces mai bun la forța de muncă, mai ales grație nivelului de salarizare superior, situația este surprinzătoare.
„În ultima vreme, și în zona companiilor străine înregistrăm o deteÂriorare a accesului la forța de muncă adecvată, la forța de muncă bine preÂgătită. Ceea ce, înainte, părea că este o problemă a companiilor cu capital româÂnesc se extinde și devine și o problemă a companiilor cu capital străin, de fapt, o problemă a economiei în ansamblul ei”, comentează Daniel Anghel, vicepreședinte al FIC.
„…Și nimeni nu vine din spate…”
„Cât am mers prin țară cu fondul nostru de investiții (Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief UA -n.r.), am întâlnit reprezentanți ai diferitelor firme. Una dintre ele avea, de pildă, 800 de angajați electricieni. Dar cel cu care vorbeam îmi povestea că vârsta medie a angajaților săi a ajuns la 50 de ani. La 50-60 de ani, ei trebuie să urce pe stâlpi și să facă reparații. Sunt domenii în care forța de muncă îmbătrânește și nimeni nu vine din spate. Lipsa forței de muncă va deveni dramatică și, pe viitor, va reprezenta o problemă de sistem. Pentru forța de muncă necalificată, problema va mai fi pe ici, pe colo, ameliorată prin majorări de salarii. Pentru cea calificată, va fi din ce în ce mai greu”, atenționează Florin Pogonaru președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Potrivit datelor publicate miercuri de INS, 200.000 de oameni au dispărut din rândul populației ocupate, doar în prima jumătate a acestui an – cel mai probabil, au plecat în străinătate. Vrând-nevrând, ajungem la salarii.
„Nu putem plăti salarii ca în Italia sau Franța, pentru că productivitatea în România nu este cea din străinătate, nu că patronul este zgârcit. Pe de altă parte, administrația noastră doar mimează interesul pentru învățământul dual. Mai este ceva: noi îi pregătim, dar se întâmplă ca, de multe ori, să învețe și apoi să plece în străinătate. Și atunci, efortul devine zadarnic”, adaugă Pogonaru.
Cristian Pârvan, președintele PIAROM (Patronatul Investitorilor Autohtoni) nu se arată prea mirat de această situație: „La 10 octombrie 2017, numărul de meserii necalificate pe segmentul 18-30 de ani era mai mare decât numărul calificaților. Pe segmentul de peste 50 de ani, numărul calificaților era mai mare decât cel al necalificaților. În zona muncitorilor calificați pe mașini cu comandă numerică, 75% aveau peste 50 de ani și doar 2% până în 30 de ani, ceea ce arată că nimic nu vine din spate”.
„Din nefericire, nu reușim să determinăm oamenii să se califice,” adaugă Pârvan. „În plus, trebuie să vorbim și despre ce calificări avem nevoie. Dacă rămânem o țară de fabrici de cablaje, de call-center-uri, da. Și aici este nevoie de calificare, dar de o calificare minimă.”
Vezi în continuare, în Ziarul Financiar, despre paradoxul lipsei de competitivitate a României în domeniul fiscal.