Prima pagină » Economic » Experți BCE: Consumul în zona euro nu se va intensifica în curând / Economiile din pandemie sunt menținute în investiții, pe fondul incertitudinii

Experți BCE: Consumul în zona euro nu se va intensifica în curând / Economiile din pandemie sunt menținute în investiții, pe fondul incertitudinii

Experți BCE: Consumul în zona euro nu se va intensifica în curând / Economiile din pandemie sunt menținute în investiții, pe fondul incertitudinii

Familiile cu venituri mari din zona euro au intensificat economisirea în contextul pandemiei și dețin venituri în exces, pe care însă ezită să le utilizeze, în contextul persistenței instabilității, constată economiști ai Băncii Centrale Europene, semnalând că datele trebuie introduse în analizele privind politica monetară, care rămâne rigidă, în efortul de stabilizare a inflației.

”În cursul pandemiei, mulți oameni au economisit mai mulți bani decât în mod obișnuit, în contextul în care au fost mai puține oportunități de a face cheltuieli. (…) Unii oameni pur și simplu au vrut să se pregătească pentru un viitor incert. Subvențiile guvernamentale acordate familiilor au generat, de asemenea, venituri suplimentare”, afirmă Niccolo Battistini și Johannes Gareis, economiști ai Băncii Centrale Europene, într-o analiză privind veniturile și consumul.

Conform datelor statistice, în perioada cuprinsă între sfârșitul anului 2019 și trimestrul al II-lea din 2023, familiile din zona euro au acumulat economii cu aproximativ 1.000 de miliarde de euro mai mari decât în mod obișnuit.

Economiștii Niccolo Battistini și Johannes Gareis au analizat dacă, în contextul dispariției efectelor pandemiei, oamenii vor începe să utilizeze economiile, așa cum s-a întâmplat Statele Unite, sau vor prefera să le mențină. Au constatat că cele mai mari economii sunt deținute de familiile cu venituri mari. Conform analizei, 20% dintre familiile cu cele mai mari venituri dețin aproape jumătate (49,3%) din excesul de economii, iar următoarea categorie ca nivel de venituri deține 19,8% din economii.

Încercând să prefigureze traiectoria consumului, economiștii BCE notează că sumele economisite tind să fie investite în active financiare non-lichide, precum acțiuni, obligațiuni sau locuințe, ceea ce nu va genera intensificarea în curând a consumului în zona euro.

”Pentru a sintetiza: familiile din zona euro au acumulat un volum mare de economii excesive de la începerea pandemiei. Am găsit date care arată că familiile mai bogate dețin cel mai mare volum și l-au investit în active non-lichide. Acest lucru sugerează că cele mai multe dintre aceste economii vor fi menținute, poate ca rezerve pentru zile dificile. Cu alte cuvinte, cei care sperau că banii economisiți în cursul pandemiei vor susține intensificarea consumului în curând probabil vor fi dezamăgiți”, argumentează economiștii Niccolo Battistini și Johannes Gareis.

”Aceste concluzii sunt foarte relevante în evaluarea factorilor inflației și în reacțiile în materie de politică monetară”, subliniază economiștii BCE.

Banca Centrală Europeană (BCE) menține politica monetară strictă, în contextul acțiunilor de stabilizare a inflației și ca urmare a tensiunilor geopolitice. Activitățile economice în zona euro se mențin ”slabe”, pe fondul scăderii volumului investițiilor, consumului și serviciilor, cu impact inclusiv asupra pieței muncii, a explicat marți Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE), pledând pentru continuarea liniei rigide în materie de politică monetară, pentru reducerea asistenței acordate de guverne în contextul crizei energetice și pentru reformarea cadrului de guvernare economică în Uniunea Europeană.

Foto: Profimedia

Citește și:

Banca Angliei menține nivelul dobânzii de referință / Presiunile inflaționiste persistă, iar activitățile economice ale Marii Britanii încetinesc

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și