Experți BCE: Firmele din spațiul UE ar fi afectate semnificativ de ȘOCURI produse în rețelele de aprovizionare cu materii prime din China

Publicat: 10 10. 2024, 07:30

Companiile din spațiul Uniunii Europene s-ar confrunta cu un impact semnificativ în materie de producție, pe termen scurt, în cazul perturbărilor produse în rețelele de aprovizionare cu materii prime și piese din China, conform unui raport al specialiștilor din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE).

”China a fost de câteva decenii un furnizor important și de încredere de materii prime esențiale pentru industria europeană. Dar cât de vulnerabile ar fi companiile europene dacă fluxul ar fi oprit brusc? Ce s-ar întâmpla dacă aprovizionarea cu materii prime esențiale ar înceta? Au fost analizate potențialele șocuri pentru cinci state din zona euro”, notează experții BCE Dennis Essers, Laura Lebastard, Michele Mancini, Ludovic Panon și Jacopo Timini, într-un Raport de evaluare.

Importurile de materiale esențiale sunt produse pe care companiile europene nu le pot produce singure sau a căror producție a fost externalizată. Comisia Europeană are o listă de sute de astfel de produse, inclusiv piese strategice precum microcipuri, componente ale turbinelor, echipamente optice sau precursori chimici pentru fabricarea de medicamente și acumulatori destinați mașinilor electrice. Conform estimărilor, produsele de acest tip constituie 17% din volumul importurilor din afara spațiului comunitar.

Întreruperea aprovizionării ar avea efecte semnificative pe termen scurt

În cadrul studiului, au fost analizate situațiile din cinci țări membre ale Uniunii Europene – Belgia, Franța, Italia, Slovenia și Spania -, pentru stabilirea expunerilor cantitative la riscuri de aprovizionare.

”Firmele din aceste țări nu ar putea înlocui pe termen scurt materiile prime esențiale. În această situație, perturbările în materie de aprovizionare ar genera, pe termen scurt, o scădere a valorii producției de 2,0% în Belgia, de 2,5% în Franța, de 2,9% în Spania și de 3,1% în Italia și Slovenia. Schimbările majore s-ar resimți la marile companii, reprezentând 75% din scăderea volumului producției”, constată specialiștii BCE.

Principalele sectoare industriale afectate

Industria echipamentelor electrice ar fi cel mai afectat sector, cu o scădere a producției de 7,0%, cu mult sub media de 3,0%. Alte sectoare afectate peste medie sunt industria chimică, metalurgică, a produselor electronice și utilajelor, arată studiul specialiștilor BCE.

”Identificarea firmelor expuse la perturbarea aprovizionării cu produse esențiale reprezintă un element-cheie pentru decidenții politici în scopul pregătirii pentru eventuale șocuri care au afecte asupra creșterii economice și stabilității prețurilor. Microdatele sunt cruciale nu doar pentru determinarea dependențelor strategice, ci și pentru evaluarea impactului unui șoc de aprovizionare”, concluzionează experții BCE.

Foto: Profimedia

Citește și:

Schimb dur de replici între Ursula von der Leyen și Orban /Acuzat că periclitează UE, premierul ungar avertizează că UCRAINA ar putea pierde războiul