Experți BCE: Sistemul financiar european este „INCOMPLET”, cu impact asupra stabilității /Este necesar un cadru fiscal centralizat
Doi experți din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE) constată, într-un raport de evaluare, că sistemul fiscal din cadrul Uniunii Europene este ”incomplet”, pe fondul datoriilor suverane mari și al investițiilor publice reduse, care afectează reziliența, astfel că propun crearea unei unități fiscale centrale.
”Cadrul european de guvernare fiscală rămâne incomplet, obstrucționând coordonarea politică în timpul șocurilor economice și afectând transmiterea politicii monetare. Datoriile publice mari și investițiile scăzute îngreunează reziliența statelor membre”, constată experții BCE Francesca Vinci și Christopher Schang, într-un proiect de evaluare financiară, care însă nu reflectă automat linia politică oficială a instituției.
Cei doi specialiști propun crearea unei sistem fiscal centralizat, care să coordoneze politicile financiare și investițiile publice în zona euro.
”Mulți decidenți politici, instituții și experți din mediul academic susțin crearea unui cadru fiscal central ca soluție. În acest context, noi propunem un cadru pentru evaluarea oportunității înființării unei unități fiscale centrale în zona euro, pentru stabilizarea ciclului de afaceri, promovarea sustenabilității datoriilor suverane și reducerea fluctuațiilor în materie de investiții publice”, subliniază specialiștii BCE.
În plus, Francesca Vinci și Christopher Schang explorează posibilitatea emiterii de obligațiuni europene și a unei strategii supranaționale pentru abordarea necesităților de investiții la nivel comunitar.
Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a cerut în mai multe rânduri centralizarea sistemului fiscal european.
”Se confirmă necesitatea unei unități fiscale centrale. Un astfel de instrument, dacă va fi conceput în mod adecvat, ar putea juca un rol în îmbunătățirea stabilității macroeconomice și în asigurarea convergenței în zona euro pe termen lung, inclusiv prin investiții, susținând în acest fel politica monetară unică”, afirma Christine Lagarde în iulie 2023.
Însă mai multe state, coordonate de Germania, sunt reticente în privința avansării integrării fiscale în zona euro, pe fondul disputelor cu Franța și Italia în materie de politici financiare.
”Noi propunem crearea unei unități fiscale centrale, cu rolul de stabilizare macroeconomică, de asigurare a sustenabilității datoriilor publice și de stimulare a investițiilor publice. Un astfel de model ar consolida reziliența și sustenabilitatea economică în zona euro. Există limite ale abordării, care vor trebui analizate în viitor: actualul cadru nu include efectele pe termen lung ale investițiilor. (…) De asemenea, rezultatele evidențiază dimensiuni economice în regiuni structurate inegal”, concluzionează experții BCE.
Foto: Profimedia
Citește și:
Creștere economică în Uniunea Europeană, în pofida problemelor severe din GERMANIA