Experți BCE: ȘOCURILE politicii monetare din SUA au efecte puternice asupra economiilor emergente
Politica monetară adoptată de Rezerva Federală (Fed), instituția bancară centrală din Statele Unite, are efecte extinse pe plan mondial, afectând activitățile economice în națiunile emergente, arată un studiu elaborat de experți ai Băncii Centrale Europene (BCE).
Autorii studiului, experți în cadrul Băncii Centrale Europene, notează că politica monetară a Sistemului Rezervei Federale din SUA are efecte asupra celorlalte țări, astfel că evidențiază consecințele ”asimetrice” și ”șocurile” asupra economiilor emergente.
”Am evidențiat modul în care factorii interni de politică monetară generează efecte externe la nivel macrofinanciar. Am constatat că înăsprirea bruscă a politicii monetare în SUA conduce imediat la condiții financiare mai dificile și la declinul activităților economice și prețurilor în economiile emergente. Foarte important, aceste efecte sunt amplificate de perioadele de vulnerabilități și sunt atenuate atunci când economiile emergente adoptă politici monetare prudente”, afirmă experții BCE Erik Andres–Escayola, Peter McQuade, Christofer Schroeder și Marcel Tirpák, într-un studiu asupra ”Efectelor șocurilor de politică monetară din SUA asupra piețelor emergente”.
Specialiștii BCE au depistat că ”deciziile surprinzătoare ale Rezervei Federale din SUA de înăsprire a politicii monetare au efecte imediate asupra condițiilor financiare” în economiile emergente.
Efectele negative sunt mai puternice dacă statele emergente ”au vulnerabilități economice” și dacă ”există discrepanțe între politicile monetare și baza macroeconomică”.
Fed a semnalat din toamna anului 2021 că va înăspri politica monetară pentru a contracara inflația generată de programele de relansare post-pandemie, iar în martie 2022 a început majorarea dobânzilor.
”Putem confirma că șocurile de politică monetară din SUA au efecte semnificative la nivel economic asupra națiunilor emergente”, subliniază autorii, oferind ca exemplu situația financiară a Braziliei.
Economiile emergente și-au menținut reziliența
Experții BCE au concluzionat că, în pofida înăspririi condițiilor financiare în contextul relansării post-pandemie, ”economiile emergente au rămas reziliente”.
”Ținând cont de ritmul în care politica monetară a fost înăsprită în SUA și pe plan internațional, reziliența demonstrată în ultima perioadă de economiile emergente este remarcabilă. Chiar dacă aceste țări nu sunt imune la efectele condițiilor financiare, studiul arată că efectele pot fi atenuate sau amplificate în funcție de vulnerabilitățile financiare și de acțiunile de politică monetară”, concluzionează experții BCE.
Rezerva Federală a semnalat că ar putea reduce dobânda de referință în septembrie, deși piețele financiare așteptau de mult timp o astfel de măsură. Bursele internaționale au avut scăderi semnificative luni, pe fondul preocupărilor privind starea economiei Statelor Unite și riscurilor unui război între Israel și Iran. Oficiali din cadrul Rezervei Federale (Fed) au dat asigurări că nu există risc de recesiune în Statele Unite, deși datele de pe piața muncii indică încetinirea semnificativă a activităților economice.
Foto: Profimedia
Citește și: