Experți BCE: Zona euro are nevoie de reforme structurale, pentru intensificarea rezilienței economice și îmbunătățirea standardelor sociale

Experți BCE: Zona euro are nevoie de reforme structurale, pentru intensificarea rezilienței economice și îmbunătățirea standardelor sociale
Publicat: 12/10/2023, 07:45

Statele din zona euro trebuie să aplice reforme structurale eficiente, pentru intensificarea rezilienței, pentru stimularea creșterii economice pe termen lung și îmbunătățirea standardelor sociale, recomandă specialiști din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE).

”Economia zonei euro și-a revenit rapid după pandemie, după blocajele din rețelele internaționale de aprovizionare și după șocul prețurilor la energie. Dar nu avem timp de pierdut. Vulnerabilitățile structurale obstrucționează în continuare veniturile și creșterea productivității”, afirmă Klaus Masuch, consilier BCE pentru Afaceri Economice, Wolfgang Modery, directorul Diviziei Economice, Aprovizionare și Muncă din cadrul BCE, Nico Zorell, economist principal, și Ralph Setzer, specialist în economie, muncă și resurse în cadrul BCE.

”Guvernele trebuie să implementeze reforme astfel încât să facă mai puternice economiile și să promoveze corectitudinea la nivel social”, subliniază experții Băncii Centrale Europene.

Oficialii BCE consideră că economia zonei euro s-a dovedit a fi ”remarcabil de rezilientă” în ultimii ani, în pofida diverselor șocuri generate de crizele internaționale, notând că, în contextul pandemiei, au fost create scheme pentru susținerea locurilor de muncă și programe fiscale naționale pentru stimularea activităților economice. Efectul a fost relansarea economică, dar programele de stimulare economică au generat inflație, nivelul acesteia depășind cu mult ținta de 2% a BCE, pentru a atinge un vârf de 10,6% în octombrie 2022.

Specialiștii Băncii Centrale Europene recomandă acțiuni guvernamentale în sensul reducerii deficitului bugetar și diminuarea datoriilor suverane, în contextul în care politicile fiscale expansive se apropie de final. ”În acest context, guvernele trebuie să aducă economiile naționale într-o formă mai bună și să stimuleze perspectivele de creștere economică pe termen lung”, subliniază experții BCE.

Printre vulnerabilitățile structurale ale zonei euro, experții BCE menționează reglementările excesive care descurajează apariția unor noi firme și, pe termen lung, apariția unor probleme cauzate de îmbătrânirea populației, de modificările climatice, de digitalizare și riscurile geopolitice. De asemenea, specialiștii BCE atrag atenția că deficitele publice și datoriile suverane vor genera probleme suplimentare pentru viitoarele generații, ceea ce va limita spațiul de manevră în materie de politici fiscale. De asemenea, conform evaluărilor, diferențele majore între ratele inflației ale statelor din zona euro reflectă, parțial, dependența de resurse energetice din străinătate.

Pentru atenuarea riscurilor, specialiștii BCE recomandă reforme structurale, combinate cu politici fiscale și macroeconomice solide.

”Optimizarea politicilor structurale poate stimula dezvoltarea economică rapidă. Oamenii mai săraci sunt afectați în general cel mai mult de ineficiența serviciilor publice, de calitatea slabă a sistemului instituțional (inclusiv corupție, lipsă de transparență și lipsa reciprocității pe piețele de producție), de structuri economice rigide care țin șomajul la nivel ridicat și salariile reale la niveluri mici. Politicile care abordează aceste probleme de eficiență pot stimula prosperitatea și corectitudinea socială în zona euro”, subliniază experții Băncii Centrale Europene, recomandând îmbunătățirea calității educației, simplificarea reglementărilor administrative, inclusiv prin digitalizare, precum și optimizarea condițiilor de lucru și a sistemelor de pensii.

Foto: Profimedia

Citește și:

FMI îndeamnă guvernele să limiteze deficitele bugetare, pentru a contribui la stabilizarea inflației

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text