Explicațiile lui Teodorovici pentru salariile anticipate la un minister care a fost desființat
„Pentru a se desființa și ca ordonator de credite, trebuie semnat un protocol cu instituția la care se transferă personalul, patrimoniul, bugetul și așa mai departe. Dar, în acest caz, protocolul de transfer încă nu a fost semnat, astfel că Ministerul pentru Dialog Social încă mai există juridic, ca ordonator de credite. Oamenii trebuie să-și ia salariile, așa cum le-au luat în fiecare lună din primul trimestru”, a declarat ministrul Finanțelor, pentru MEDIAFAX.
Întrebat cine anume a semnat cererea de acordare anticipată a salariilor la Dialog Social, ministrul Teodorovici a spus că nu a fost semnată de Gabriel Petrea (fostul ministru), ci de „persoana care are drept de semnătură din partea acestui ordonator de credite, probabil un secretar de stat”.
„Nu am la îndemână cererile respective, dar cu siguranță a fost – de la Dialog Social – persoana care are drept de semnătură”, a mai spus Eugen Teodorovici.
Reacția ministrului vine în contextul în care senatorul PNL Iancu Caracota a declarat, tot vineri, că Guvernul a dat salariile în avans, înaintea sărbătorilor pascale, angajaților Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Social care nu mai face parte din actuala schemă guvernamentală. Iar lista cu noii miniștri, prezentată în 29 ianuarie de premierul Viorica Dăncilă, nu conține și un mandat pentru „Consultare Publică și Dialog Social”, care existase în guvernul anterior, astfel că ministerul respectiv se consideră desființat.
Ministrul Finanțelor afirmase anterior, într-o emisiune la Antena 3, că va acorda „un premiu” persoanei care găsește o gafă în activitatea sa; întrebat de MEDIAFAX în ce ar putea consta acel premiu, Teodorovici a răspuns că „orice își dorește persoana respectivă să primească, dar desigur să fie o gafă semnificativă, pentru că așa, ca om, mai greșesc și eu”.
De cealaltă parte, Iancu Caracota a transmis într-un comunicat de presă că „în calitate de senator, solicit lămuriri clare din partea autorităților în privința motivului pentru care angajați-fantomă primesc, în continuare, salarii și argumente serioase pentru care pensionarii nu au beneficiat de drepturile lor bănești înainte de sărbătorile pascale, ca mulți alți bugetari”.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat marți, la Parlament, că bugetarii își vor primi salariile înainte de sărbătorile pascale, dar că pensiile nu vor fi distribuite în această săptămână deoarece ar fi perioada prea mare până la următoarea pensie.
Ordinul ministrului Finanțelor, prin care se stabilește ce instituții vor primi salariile pe luna martie, pe data de 5 aprilie, adică înainte de Paște, a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial. Ministerul pentru Consultare și Dialog Social figurează, la punctul nr. 49, pe lista instituțiilor care au acordat salariile în avans angajaților.