Falimentul demarat recent la City Insurance, care a scumpit poliţele RCA, a făcut ca sute de români să ceară ajutorul Biroului Asiguratorilor Auto (BAAR).
Potrivit legii, asiguraţii care primesc de la cel puţin trei asigurători diferiţi oferte pentru 12 luni ale căror prime RCA sunt cu 36% mai mari faţă de tariful de referinţă, aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt consideraţi asiguraţi cu risc ridicat şi se pot adresa BAAR care alege un asigurător care le va vinde o poliţa la un preţ în limitele legale.
În acest context, cele mai recente date transmise de BAAR, la solicitarea HotNews.ro, arată că românii au depus, până la data de 12 octombrie, 1114 cereri privind posibila situaţie de „asigurat cu risc ridicat”.
Conform sursei citate, dintre acestea doar 10% au fost respinse, în urma analizei făcute de BAAR.
Totodată, din cele 1114 cereri primite, cele mai multe (944) au fost făcute de firme care deţin autovehicule de transport marfă, o situaţie explicabilă prin faptul că majoritatea transportatorilor rutieri aveau poliţe RCA la City Insurance.
Sursa citată menţionează că sunt şi persoane fizice care au reclamat preţurile foarte mari la RCA. Astfel, 111 persoane fizice care deţin autoturisme au facut cereri de risc ridicat la BAAR, iar 70 dintre aceştia chiar au fost încadraţi la această categorie şi li s-a alocat poliţe RCA mai ieftine decât oferta din piaţă.
Potrivit Hotnews.ro, un şofer de 41 de ani, fără accidente în ultimii doi ani a aflat cu ocazia reînnoirii poliţei RCA că este considerat asigurat cu risc ridicat. Asta în condiţiile în care a primit 6 oferte de la asigurători diferiţi cu preţuri peste valoarea maximă permisă de lege.
Prin urmare, are dreptul la o poliţă RCA mai ieftină decât oferta din piaţă. Poliţa de asigurare RCA îi expiră şoferului luna viitoare, astfel că a fost înştiinţat de magazinul online de unde îşi cumpără de regulă această asigurare că trebuie să-şi facă una nouă. Magazinul online îţi oferă posibilitatea să vezi ce oferte au acum asigurătorii şi să o alegi pe cea optimă pentru tine. Cea mai ieftină ofertă pe 12 luni este acum la Euroins, respectiv 1156 de lei.
Şoferul şi-a adus aminte apoi că a tot văzut la TV zilele acestea spunându-se că asiguraţii cu risc ridicat pot primi poliţe RCA mai ieftine. Aşa că şi-a propus să afle dacă şi el este un asigurat cu risc ridicat. Nu mică i-a fost mirarea când a aflat că da, este în această categorie şi că cel mai mic preţ pe care ar trebui să-l aibă poliţa sa RCA ar fi în acest moment de 1143 de lei.
Potrivit sursei citate, şoferii care vor să afle dacă sunt sau nu consideraţi cu risc ridicat trebuie să intre pe site-ul Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR) şi să acceseze secţiunea „Gestionarea asiguratilor RCA cu risc ridicat”. Aici vor afla că pot fi încadraţi în categoria cu risc ridicat dacă:
– au cel puţin 3 oferte de asigurare aflate în perioada de valabilitate primite de la asigurători RCA diferiţi;
– ofertele sunt pentru perioade de asigurare de 12 luni;
– toate primele de asigurare din ofertele primite (fără tariful pentru decontare directă şi fără prima pentru clauze şi acoperiri suplimentare) sunt mai mari, la data formulării respectivelor oferte, decât: tariful de referinţă pentru vehicul (a se vedea mai jos) X factorul N (a se vedea mai jos) X coeficientul pentru clasa de bonus-malus aplicabilă vehiculului pentru care se solicită asigurarea (a se vedea mai jos).
Preţul se va calcula deci după formula: Tarif de referinţă X 1,36 X clasa de bonus-malus
Pentru a afla tariful de referinţă din formulă de mai sus, trebuie să intri pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), unde sunt afişate cele mai recente tarife de referinţă RCA în vigoare, calculate de un auditor independent, în urma unei licitaţii.
Citește și Noile tarife pentru RCA 2021. Asigurarea auto obligatorie, mai scumpă pentru toți șoferii!