OPEC va reduce producția cu 1,2 milioane de barili pe zi, din ianuarie, pentru o perioadă de șase luni, au spus liderii grupului, îndeplinind, astfel, planul întocmit în Algeria, în septembrie, de reducere a producției la 32,5 milioane de barili. Înțelegerea exclude Nigeria și Libia, dar dă Irakului primele cote din 1990. Mai mult, Rusia, care nu este membră OPEC, a acceptat să reducă producție cu 300.000 de barili pe zi, a transmis ministrul Energiei, Alexander Novak, deși până de curând Moscova era pregătită să ofere doar o înghețare a producției.
Impactul asupra pieței s-a resimțit rapid pe piață. Prețul de referință al petrolului a crescut cu 10% în New York, iar prețurile acțiunilor companiilor energetice a crescut la nivel global.
Acțiunile companiei Whiting Petroleum Corp. au crescut cu 32%, cea mai mare creștere înregistrată în 13 ani, în timp ce acțiunile Continental Resources Inc., companie fondată de Harold Hamm, consilierul lui Donald Trump, au crescut cu 25%, aceasta fiind cea mai mare creștere din 2008.
Prețul West Texas Intermediate, valoarea de referință a prețului țițeiului în SUA, a crescut cu 0,3%, ajungând la 49,61 de dolari pe baril.
După săptămâni de negocieri intense, înțelegerea OPEC evidențiază creșterea importanței Iranul printre țările producătoare. Iranul a primit aprobarea de a crește producția la 3,8 milioane de barili pe zi, după ce regimul de restricții a încetat.
Arabia Saudită, care a crescut producția de petrol la un nivel record în 2016, o va reduce cu 486.000 de barili pe zi, ajungând la peste zece milioane pe zi, potrivit documentelor OPEC citate de Bloomberg. Irak, al doilea mare producător din OPEC, a acceptat să taie 210.000 de barili din producția zilnică stabilită la nivelul lunii octombrie. Irak a cerut un tratament special, invocând ofensiva împotriva Statului Islamic.
Emiratele Arabe Unite vor reduce producția cu 139.000 de barili pe zi, iar Kuweit va renunța la 131.000 de barili pe zi, mai indică documentele.
OPEC intenționează să discute cu țările care nu sunt membre în organizație săptămâna viitoare, la Doha.
Importanța înțelegerii va depinde de angajamentul fiecărei țari. Arabia Saudită și aliații din Golf, precum și Emiratele Arabe Unite și Kuweit și-au îndeplinit, de obicei, angajamentele de reducere a producției, dar alte state nu și-au ținut promisiunile, în special, în momentele în care prețurile erau scăzute.
Grupul se va întâlni pe 25 mai 2017, cu scopul de a extinde reducerile pentru încă șase luni, a spus ministrul Energiei din Qatar, Mohammed Al Sada, la evenimentul din Viena.