În aceeași vreme, statisticile sunt roz, Institutul Național de Statistică raÂportând an de an creșteri ale supraÂfețelor împădurite. Pe care nu le vede însă nimeni.
În zilele următoare, Parlamentul va decide blocarea exporturilor de lemn pentru o perioadă determinată. Care este însă realitatea pădurilor României?
Sub media UE la împăduriri
România trimite la export lemn neprelucrat în valoare de 900 mil. euro, nivel care s-a dublat în ultiimii șase ani, o creștere la fel de puternică având și livrările de cheÂrestea, care s-au ridicat anul trecut la 700 mil. euro, acestea fiind principalele proÂduse vizate de sistarea temporară a exporÂturilor pe care guvernul intenționează să o impleÂmenteze. România, țară unde gradul de împădurire este de 27%, cu 5 procente mai redus față de media europeană, a ajuns în situația de a trimite la export jumătate din lemnul exploatat legal și care este destinat activității industriale.
Jocurile în industria de prelucrare a lemnului sunt făcute de jucătorii străini, în principal cei austrieci (Holzindustrie SchweigÂhofer, Kronospan, Egger), iar cheresteaua este forma de export preferată datorită faptului că ajunge să se vândă cu 300-700 de euro metrul cub pe piețele euroÂpene sau asiatice. Pe lângă austrieci, doar turcii de la Kastamonu și-au făcut loc în topul marilor actori din această piață.