Exporturile de carne de cal și de vită tranșată au scăzut aproape total în urma scandalului internațional al cărnii de cal în care a fost implicată și România, deși carnea nu a provenit de la producători locali, cele mai mari cereri fiind anterior din Franța și Italia, potrivit Federației Pro Agro.
„Vânzările de carne de cal, câte erau ele, 6.000 – 7.000 de tone, nu ne așteptăm să se mai producă anul acesta. Sunt bani de care agricultura avea nevoie. Carnea de vită tranșată nu se mai exportă. Fiecare își pune întrebarea: dacă este carne de cal? Asta cu toate că vina nu a fost a noastră. În acest moment carnea de vită tranșată din România nu se mai exportă aproape deloc”, a declarat marți președintele Federației Naționale Pro Agro, Alexandru Jurconi.
El a arătat că, deși carnea de cal este cerută pe piețele externe, nimeni nu mai are curajul pe plan local să creeze un lanț de aprovizionare și export pentru aceasta, după ce în multe state europene a fost descoperită, în ultimele săptămâni, carne de cal prezentată drept vită.
Jurconi a spus că în prezent nu se mai exportă aproape deloc carne de cal tranșată, iar cea mai mare cerere pentru aceasta venea din Franța și Italia.
Referindu-se la creșterea consumului de carne de cal în Franța de pe plan local în ultimele săptămâni, președintele Pro Agro a menționat că francezii au încredere în producția națională și o susțin, ceea ce în România nu se întâmplă.
El a precizat că, în schimb, vânzările de carne de porc și de pasăre nu sunt afectate.