Prima pagină » Economic » Fabrica de zahăr din Luduș a fost cumpărată de doi investitori români independenți de la Grupul cooperativ Tereos. Ce se întâmplă cu angajații

Fabrica de zahăr din Luduș a fost cumpărată de doi investitori români independenți de la Grupul cooperativ Tereos. Ce se întâmplă cu angajații

Fabrica de zahăr din Luduș a fost cumpărată de doi investitori români independenți de la Grupul cooperativ Tereos. Ce se întâmplă cu angajații

Grupul cooperativ Tereos a anunțat, miercuri, semnarea preluării activității sale de producere a zahărului din România, de la Luduș, de către doi investitori români independenți. Este vorba de Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, investitori în domeniul agroalimentar și alimentar de consum, conform comunicatului transmis de gigantul industrial Tereos. Angajații fabricii din Ardeal au primit asigurări că nu își vor pierde locul de muncă.

Oficialii Tereos au anunțat că se bucură că au găsit un cumpărător pentru fabrica de zahăr de la Luduș, în privința căreia Grupul anunțase că are planuri să o închidă în anul 2021.

Francezii de la Tereos au cumpărat fabrica Zahărul Luduș din România acum aproximativ un deceniu, în 2012. Conform presei locale, Fabrica de zahăr din Luduș a intrat în producție în 1960.

Anul trecut, în mandatul lui Adrian Chesnoiu la conducerea Ministerului Agriculturii, se vehicula chiar varianta ca fabrica de zahăr din Luduș să fie cumpărată de statul român, în parteneriat cu fermierii.

Urmează negocieri cu fermierii

„Este un proiect curajos pe care am vrut să îl demarăm cu scopul de a relansa producția de zahăr din țară în acest an. În 2021, zahărul din sfeclă cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern. Vom începe negocierile cu fermierii în următoarele zile, deoarece sfecla de zahăr din campania de toamnă 2023, în regiunea Luduș, trebuie să fie contractată în curând. Vrem să îi asigurăm pe cei aproximativ 300 de producători din regiune că suntem deschiși colaborării și vrem să îi asigurăm pe cei peste 150 de angajați că își vor păstra locurile de muncă”, a transmis Mihaela Neagu, investitor independent.

„Suntem foarte fericiți că am semnat cu acești doi investitori. Acest transfer face posibilă păstrarea locurilor de muncă și menținerea activității de producerea a zahărului în bazinul Ludușului”, spune Gérard Clay, președintele Consiliului de Administrație. Finalizarea tranzacției ar trebui să aibă loc în cursul săptămânii viitoare, potrivit oficialilor.

Tereos este unul dintre liderii mondiali pe piețele zahărului, băuturilor alcoolice și amidonului. Datele oficiale transmise arată că Tereos, grup cooperativ, reunește 12.000 de membri cooperatori și are un know-how recunoscut în prelucrarea sfeclei, trestiei, cerealelor și cartofilor.

„Datorită celor 44 de situri industriale, prezenței în 13 țări și angajamentului celor 19.800 de angajați, Tereos își susține clienții cât mai aproape de piețele lor cu o gamă largă și complementară de produse”, transmit reprezentanții Grupului. În anul 2021/22, Tereos a generat venituri de 5,1 miliarde de euro.

Citește și