Facebook a aflat că IMM-urile românești deținute de femei au raportat mai puține sistări ale activității pe perioada pandemiei de COVID-19

Facebook a aflat că IMM-urile românești deținute de femei au raportat mai puține sistări ale activității pe perioada pandemiei de COVID-19
În România, o rată mai mare de suspendări ale activității a fost raportată în cazul companiilor deținute de bărbați, față de companiile deținute de femei / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 15/07/2020, 13:26
Actualizat: 15/07/2020, 14:11

În România, o rată mai mare de suspendări ale activității a fost raportată în cazul companiilor deținute de bărbați, față de companiile deținute de femei, lucru de altfel remarcat și în Indonezia, Italia și Ungaria.

Cu toate acestea, chiar dacă au reușit să își continue activitatea, companiile din România deținute de femei au raportat o scădere a vânzărilor cu o marjă de peste cinci puncte procentuale, aspect întâlnit și în Japonia, Canada și Statele Unite ale Americii, potrivit rezultatelor primei faze a unui studiu realizat la nivel global de Facebook, în parteneriat cu Banca Mondială și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), desfășurat pe parcursul a șase luni, în 50 de țări.

Pe de altă parte, conform Raportului Global Privind Starea Întreprinderilor Mici, în Europa, IMM-urile deținute de femei erau cu șase puncte procentuale mai probabil să fie închise decât IMM-urile deținute de bărbați (23% dintre IMM-urile deținute de femei au fost închise, comparativ cu 17%, cele deținute de bărbați).

Femeile care dețin IMM-uri caută echilibru între muncă și viața privată. România, pe lista țărilor în care există inegalități. Ce rol are partenerul de viață

Conform rezultatelor raportului citat, femeile aflate la conducerea companiilor rămân în căutarea echilibrului dintre muncă și viața privată. Nevoia de a găsi un echilibru între responsabilitățile profesionale și cele personale a avut un impact disproporționat asupra liderilor de afaceri de sex feminin.

În toate țările participante la sondaj s-a putut observa o probabilitate mai mare ca femeile aflate la conducerea companiilor să aibă grijă de copii sau de alte persoane în nevoie, fiind mult mai puțin probabil să se bazeze pe partenerul de viață.

Ca atare, în țări cum sunt Australia, Belgia, Ungaria, Olanda, România și Rusia există o mare inegalitate. Liderii de afaceri femei sunt cu 30% până la 50% mai predispuși să aibă grijă de persoanele dependente, fiind cu 20% până la 30% mai puțin probabil să se bazeze pe partenerul de viață.

„Această diferență importantă scoate în evidență faptul că multe femei de afaceri resimt mult mai accentuat schimbările și provocările generate de pandemia de COVID-19”, afirmă specialiștii.

Efectele măsurilor restrictive adoptate de guverne asupra IMM-urilor deținute de femei

Potrivit experților implicați în studiu, un lucru important remarcat a fost și legătura dintre măsurile restrictive adoptate de guverne și impactul acestor măsuri asupra IMM-urilor.

Mai exact, cu cât măsurile au fost mai restrictive, cu atât disparitatea de gen în ceea ce privește ratele de închidere a IMM-urilor deținute de femei, respectiv cele deținute de bărbați a fost mai pronunțată.

În ceea ce privește sprijinul financiar, acesta este esențial pentru continuarea activității IMM-urilor. De altfel, 30% dintre IMM-urile chestionate în Europa au raportat faptul că au primit o formă de asistență financiară ca răspuns la pandemia COVID-19, până la momentul în care a fost realizat sondajul.

În România, mai puțin de 15% dintre IMM-uri au raportat că au primit asistență financiară. Un procent similar a fost observat și în Turcia, Ungaria și Vietnam. În schimb, Austria, Belgia și Irlanda se situează cu mult peste media europeană, aproape 50% dintre IMM-urile chestionate din aceste țări raportând faptul că au beneficiat de sprijin financiar.

Respondenții din România, optimiști. Care au fost industriile cele mai afectate de pandemia de coronavirus

La noi în țară, per total, IMM-urile au reușit să depășească provocările aduse de pandemie, chiar dacă fac parte din industriile puternic afectate și nu primesc sprijin financiar adecvat.

De altfel, respondenții din România s-au declarat optimiști, mai ales pe termen mediu, majoritatea companiilor așteptându-se să își reia activitatea odată ce restricțiile generate de COVID-19 vor fi ridicate.

Majoritatea țărilor au intrat în carantină în luna martie a anului 2020, iar impactul economic al acestei decizii a fost major. Mai exact, o treime (33%) dintre IMM-urile care funcționau au raportat că și-au redus numărul de angajați ca urmare a pandemiei provocate de COVID-19, în timp ce 26% dintre IMM-uri au raportat faptul că și-au suspendat activitatea în perioada ianuarie – mai 2020, procentul fiind de peste 50% în unele țări.

Cele mai afectate de pandemia de coronavirus au fost sectoarele HoReCa (76%), Transport și Logistică (69%), Producție (64%) și Servicii (63%).

Urgența numărul unu: – încasări și clienți

Rezultatele cercetării realizate de sursele citate au relevat și faptul că antreprenorii sunt optimiști și perseverenți, dar că pentru a putea depăși acest moment dificil au nevoie urgentă de încasări și de clienți.

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) au avantajul major al agilității și al capacității de adaptare la situații noi, dar, cu toate acestea, accesul la fonduri este încă o provocare.

Și mai promițător este faptul că 74% dintre IMM-urile care au fost închise la momentul sondajului se așteaptă să își reia activitatea pe măsură ce măsurile de prevenire a COVID-19 vor fi ridicate.

„Putem spune, astfel, că depășirea efectelor pandemiei presupune o muncă permanentă”.

„Drumul spre relansare nu este clar și pot fi necesare măsuri suplimentare de sprijin – mulți fac referire la importanța unor subvenții salariale, amânări de obligații fiscale și a accesului la împrumuturi și credite pentru a compensa problemele de încasări și de cerere, cu care companiile se confruntă la ora actuală.

„Sondajul va continua să monitorizeze evoluția acestor nevoi și provocări, pe parcursul următoarelor luni”, susțin experții implicați.

Prima fază a cercetării a avut loc între 29 mai și 1 iunie și a implicat peste 30.000 de lideri de afaceri din întreaga lume, care sunt prezenți pe Facebook.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri