Oferta pe care Hidroelectrica o trimite în această perioadă clienților casnici pentru prelungirea contractelor include tarife mai ridicate de transport sau distribuție, care diferă pe regiuni și care sunt adăugate la prețul energiei active pe care o vinde cel mai mare producător de curent din România.
Consumatorii casnici ai Hidroelectrica ale căror contracte expiră au început să primească oferte de prelungire, cu un preț final ușor mai ridicat.
Dacă, pe de o parte, furnizorul a menținut prețul energiei active, factura finală este, totuși, ușor mai ridicată prin prisma creșterii tarifelor care formează prețul final. Aceste tarife diferă în funcție de cele opt zone de distribuție.
Oferta trimisă de cel mai mare producător de energie electrică din România a fost întocmită la 15 aprilie și este valabilă până la finalul lunii iulie, pentru o perioadă determinată de 12 luni.
Prețul energiei electrice active (fără TG, tariful de transport – componenta de introducere a energiei electrice în rețea) pentru o perioadă contractuală de 12 luni este de 0,28000 lei/kWh, iar dacă este inclus TG, ajunge la 0,28382 lei/kWh, la fel ca în oferta precedentă a Hidroelectrica.
Totuși, prețul final de contract furnizare energie electrică în funcție de amplasarea geografică a locului de consum, defalcat pe cele opt zone de distribuție, este ușor mai ridicat față de oferta anterioară.
Cel mai mare preț este în județele incluse în zona de distribuție Muntenia Nord, iar cel mai mic, în Banat. Prețul total (inclusiv TV) pentru consumatori casnici, joasă tensiune (preț final plafonal 0,68000 lei/kWh, TVA inclus):
De precizat însă că această scumpire nu afectează, deocamdată, buzunarele consumatorilor, în condițiile în care se mențin prețurile plafonate pentru diferitele categorii vizate de OUG 27/2022, cu modificările ulterioare.
Astfel, teoretic, o factură pentru un consum de 100 kWh ar costa 90,94 de lei, față de 90,11 lei, conform noii oferte, dar, practic, clientul plătește 68 de lei. Restul este decontat de stat furnizorilor.
Consumul de energie electrica urmează să se factureze la prețul final calculat de furnizor conform prevederilor OUG 27/2022, dacă acesta este mai mic decât prețul final maxim plafonat prevăzut de actul normativ aplicabil clienților finali.
Defalcarea prețului plafonat al energiei electrice potrivit OUG 27/2022, cu modificările și completările ulterioare, este prețul final facturatal energiei electrice furnizate clienților casnici în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.
Defalcarea prețului plafonat de 0,68 lei/kWh (TVA inclus) se aplică pentru:
Preţul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele.
Oferta integrala a Hidroeletrica Viitor Verde
CITEȘTE ȘI: