FĂRĂ COARNE! Elvețienii nu vor să plătească pentru coarnele vitelor
Elvețienii au respins duminică inițiativa unui fermier local care solicita subvenții pentru crescătorii de animale care lăsau să crească coarnele vacilor și caprelor lor, în loc să le înlăture cu un fier înroșit în foc, o procedură despre care criticii spun că provoacă suferință, informează Reuters.
Campania nu a avut efectul scontat, aproape 55% dintre alegătorii elvețieni respingând propunerile, anunță guvernul elvețian.
Ministrul economiei Johann Schneider-Ammann a comentat că rezultatul demonstrează că standardele privind bunăstarea animalelor sunt ridicate. „Politica agricolă elvețiană astăzi întrunește în mare măsură așteptările pentru bunăstarea animalelor”, a declarat el la o conferință de presă de la Berna.
Referendumul despre menținerea demnității vitelor a fost inițiat de fermierul Armin Capaul, în vârstă de 66 de ani, care se descrie drept un rebel. El spune că și-a „ascultat” vitele, care i-au inspirat campania pe care a dus-o timp de nouă ani pentru finanțarea spațiului suplimentar de care animalele cu coarne au nevoie, măsură care va diminua tăierea coarnelor animalelor, speră el, relatează Reuters.
„Trebuie să respectăm vitele așa cum sunt. Lăsați-le coarnele. Când sunt privite, vitele își țin capul sus, sunt mândre. Când le sunt tăiate coarnele, sunt triste„, a declarat Capaul.
Trei sferturi dintre vitele din Elveția, un simbol național și o atracție turistică, au cornele tăiate sau eliminate prin inginerie genetică.
Fermierul propune o subvenție de 190 de franci elvețieni pe an pentru animalele cu coarne.
Inițiatorul acestei inițiative a eșuat cu lobby-ul politic, dar a strâns 100.000 de semnături pentru un referendum național.
Campania lui este în măsură să obțină sprijinul celor care se opun eliminării coarnelor vițeilor prin arderea cu fierul roșu, despre care spun că este o metodă dureroasă și nenaturală, în timp ce suporterii trimit la castrarea pisicilor sau a câinilor și susțin că este o problemă de securitate.
Campania nu este nici pe placul guvernului elvețian, care apreciază că măsura va schimba destinația a circa 30 de milioane de franci din bugetul agricol anual de 3 miliarde de franci.
Unii fermieri se opun, spunând că actualul sistem are avantaje și că în cazul animalelor cu coarne cresc riscurile de a răni alte animale sau oameni.
Foto: Hepta