Farmaciile din Grecia vor banii jos pentru medicamente, acuzând datoriile casei de asigurări

Publicat: 27 08. 2012, 12:51
Actualizat: 21 03. 2019, 05:28

Asociația patronală care reprezintă cele peste 12.000 de farmacii din Grecia a anunțat luni că firmele membre nu vor mai furniza din septembrie medicamente prescrise de casa națională de asigurări de sănătate decât cu plata pe loc, în numerar, din cauza datoriilor mari ale agenției de stat, informează Mediafax

Farmaciștii au cerut Organizației Naționale pentru Servicii de Sănătate, cea mai mare casă de asigurări de sănătate de stat din Grecia, să-și plătească toate datoriile, agenția având restanțe de peste 85 de zile, transmite Bloomberg.

Farmaciile au cerut totodată guvernului să înceapă finanțarea casei de asigurări cu o sumă echivalentă cu 0,6% din Produsul Intern Brut și să ofere garanții pentru împrumuturile bancare contractate de farmaciști.

Casa de asigurări a plătit doar parțial medicamentele furnizate de farmcii în luna mai și nu a mai transferat nicio sumă începând din iunie, potrivit asociației farmaciilor. Agenția de stat are datorii și din 2011, iar farmaciile din Grecia nu mai pot obține medicamente pe credit de la companiile străine, potrivit asociației, care nu a precizat datoriile totale ale statului către farmaciști.

Creditorii externi ai Greciei vor decide în octombrie dacă vor acorda următoarea tranșă, de 31 miliarde euro, din programul de finanțare externă de 130 miliarde euro convenit de guvernul elen cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană. Tranșa a fost programată inițial pentru luna iunie, însă a fost amânată din cauza instabilității politice din Grecia din această vară, cu un rezultat neconcludent al alegerilor din mai urmat de noi alegeri parlamentare în iunie.