Prima pagină » Economic » Femeile pierd iarăși în fața bărbaților, atunci când vine vorba de accesul pe piața muncii. Acest număr al şomerilor este cel mai înalt din ultimii trei ani

Femeile pierd iarăși în fața bărbaților, atunci când vine vorba de accesul pe piața muncii. Acest număr al şomerilor este cel mai înalt din ultimii trei ani

Femeile pierd iarăși în fața bărbaților, atunci când vine vorba de accesul pe piața muncii. Acest număr al şomerilor este cel mai înalt din ultimii trei ani

Efectele pandemiei de coronavirus își fac resimțite efectele de ambele părți ale disponibilului de forță de muncă, astfel că ponderea femeilor şomere cu vârste peste 24 de ani a crescut cu aproape 50% în contextul actual, în timp ce ponderea bărbaţilor şomeri cu doar 16%.

De altfel, în termeni absoluţi, două treimi dintre persoanele care au intrat în şomaj în ultimul an sunt femei, potrivit unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, citat de Agerpres.

„Conform Institutului Naţional de Statistică, în luna iunie a anului 2020 în România se aflau 457.000 de şomeri, cu 100.000 mai mulţi decât cu un an sau cu jumătate de an în urmă. Acest număr al şomerilor este cel mai înalt din ultimii trei ani.

Situaţia provocată de pandemie a afectat în special statutul economic al femeilor. Analizând situaţia persoanelor cu vârsta peste 24 de ani, se poate observa că ponderea femeilor şomere în populaţia adultă de sex feminin a crescut cu 48% în termeni relativi faţă de acum un an (de la 2,5% la 3,7%)”, se precizează într-o informație a organizației non-guvernamentale.

Conform aceleiași surse citate, prin comparaţie, ponderea bărbaţilor şomeri a crescut cu doar 16% în termeni relativi, de la 3,6% la 4,2%.

Sprijin financiar în valoare de patru miliarde de euro pentru România. Se dorește menținerea locurilor de muncă

Comisia Europeană a prezentat Consiliului propuneri de decizii de acordare de sprijin financiar în valoare de 81,4 miliarde de euro din cadrul Instrumentului SURE pentru 15 state membre. România ar urma să primească 4 miliarde de euro.

„Odată ce Consiliul a aprobat aceste propuneri, sprijinul financiar va fi furnizat sub formă de împrumuturi acordate în condiții avantajoase de UE statelor membre. Aceste împrumuturi vor ajuta statele membre să facă față creșterilor bruște ale cheltuielilor publice pentru menținerea locurilor de muncă.

(…) Împrumuturile respective vor ajuta statele membre să acopere costurile legate direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic și a altor măsuri similare puse în aplicare ca răspuns la pandemia de coronavirus, în special pentru lucrătorii independenți”, se preciza într-un comunicat al CE, citat de Mediafax.

Comisia propune Consiliului să aprobe acordarea de sprijin financiar după cum urmează: România- 4 miliarde de euro, Bulgaria- 511 milioane de euro, Cehia- 2 miliarde de euro, Grecia- 2,7 miliarde de euro, Spania- 21,3 miliarde de euro, Croația- 1 miliard de euro, Italia- 27,4 miliarde de euro, Cipru- 479 milioane de euro, Letonia- 192 milioane de euro, Lituania- 602 milioane de euro, Malta- 244 de milioane de euro, Polonia- 11,2 miliarde de euro, Belgia- 7,8 miliarde de euro, Slovacia- 631 de milioane de euro, Slovenia- 1,1 miliarde de euro.

Citește și