Fercală, președinte executiv și director general al societății, a fost sancționat de ASF cu suma de 16.500 de lei.
Șeful SIF Transilvania a fost amendat cu 10.000 de lei pentru că societatea nu s-a conformat unei decizii a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) care îi cerea să dezvăluie identitatea celor 63 de acționari, cu dețineri totale de 10,2%, care au introdus pe ordinea de zi a AGA de la mijlocul lunii august un punct privind revocarea din funcție a lui Frățilă.
Totodată, compania a dat dovadă de inconsecvență, întrucât a dezvăluit că Frățilă și alți doi acționari au cerut pornirea în răspundere împotriva lui Fercală, se arată într-un raport cu deciziile ASF transmis Bursei de Valori București (BVB) de SIF Transilvania.
În astfel de cazuri, ASF poate impune persoanelor fizice amenzi între 10.000 și 100.000 de lei, astfel că sancțiunea aplicată lui Fercală este minimul prevăzut de regulamentul autorității.
Fercală a fost considerat responsabil și pentru formularele de procură puse la dispoziția acționarilor.
„Prin punerea la dispoziția acționarilor a unor formulare de «procură specială» care nu conțineau, separat, fiecare candidat pentru Consiliul de Supraveghere și nu ofereau posibilitatea fiecărui acționar să voteze «pentru», «împotrivă», «abținere» în cazul punctelor de pe ordinea de zi care vizau vot secret nu au fost asigurate condițiile necesare exprimării de către acționari a opțiunii de vot pentru Adunarea Generală a Acționarilor SIF Transilvania din data de 11 august 2014, conform dispozițiilor legale și regulamentare în vigoare”, se arată în raport.
ASF a decis aplicarea unei sancțiuni de 11.000 de lei, foarte aproape de nivelul minim al amenzilor pentru astfel de abateri, care variază între 10.000 de lei și 100.000 de lei.
„În temeiul prevederilor art 275 alin. (3) din legea 297/2004 privind piața de capital, cu modificările și completările ulterioare, urmează a se aplica sancțiunea de 11.000 lei majorată cu 5.500 lei reprezentând 50% din maximul sancțiunii aplicate”, notează ASF.
Tot cu 16.500 de lei a fost sancționat Iulian Stan, vicepreședinte și director general adjunct al SIF Transilvania, motivele deciziei și structura amenzii fiind identice cu cele din cazul lui Fercală.
Radu Toia, vicepreședinte și director general adjunct al SIF Transilvania, a fost amendat de ASF cu 10.000 de lei, în sarcina acestuia fiind reținută doar nerespectarea cererii ASF de a dezvălui identitatea acționarilor care au cerut revocarea lui Frățilă.
Fiecare dintre cei trei are la dispoziție 30 de zile pentru achitarea amenzii, în caz contrar urmând să fie executați silit. Deciziile pot fi contestate la ASF în termen de 30 de zile de la comunicare, fără a fi, însă, suspendată executarea sancțiunii.
În AGA din luna august, acționarii au hotărât cu 93% din voturi revocarea lui Frățilă din funcția de membru al Consiliului de Supraveghere.
Totodată, a fost ales un nou Consiliu de Supraveghere. Opt persoane și-au depus candidatura pentru Consiliul de Supraveghere înainte de AGA, alături de cei șapte membri ai CS de la momentul respectiv candidând și Gabriela Alexe, o apropiată a omului de afaceri Frățilă.
Frățilă este implicat încă din 2011 într-o dispută cu mai multe persoane din conducerea SIF Transilvania.