Prima pagină » Economic » Fermierii cer izolarea CIUMEI CAPREI în Tulcea. Dacă focarul de pestă „evadează” din Deltă, urmează un dezastru național

Fermierii cer izolarea CIUMEI CAPREI în Tulcea. Dacă focarul de pestă „evadează” din Deltă, urmează un dezastru național

Fermierii cer izolarea CIUMEI CAPREI în Tulcea. Dacă focarul de pestă

Fermierii vor ca ANSVSA să izoleze în regim de urgență focarul de pestă a micilor rumegătoare, sau Ciuma Caprei, confimată în Tulcea, ca să nu se ajungă în situația pestei porcine, când România a rămas cu doar 20% din porcii care se găseau în țară, a declarat, la Antena 3, fermierul Ștefan Muscă, președintele unui sindicat din domeniu. Focarul de ciumă a fost confirmat de Dănuț Păle, vicepreședintele ANSVSA. 

Grecia a insituit măsuri drastice în Tesalia pentru a stăvili un focar incipient, zeci de mii de oi și capre au fost sacrificte, armata și veterinarii au fost mobilizați, exporturile au fost blocate. În cazul României se poate vorbi de sute de mii animale sacrificate, iar exporturile în zona arabă interzise, adică riună totală. Din fericire, spre deosebire de aviară și porcină, în acest caz există vaccin.

În câteva minute, miercuri 24 iulie, urmează o întâlnire între fermieri și Guvern.

Faliment pentru fermieri, jale pentru Bugetul de Stat

Muscă spune că oprirea exporturilor către țările arabe ar însemna falimentul pentru mulți crescători de ovine.

Va fi distrus cel mai important sector din România, sectorul de ovine.

Fermierii vor ca ANSVSA să izoleze în regim de urgență focarul de pestă a micilor rumegătoare, dacă el există, ca să nu se ajungă în situația pestei porcine, când România a rămas cu doar 20% din porcii care se găseau în țară, a declarat, la Antena 3, fermierul Ștefan Muscă, președintele unui sindicat din domeniu. El spune că oprirea exporturilor către țările arabe ar însemna falimentul pentru mulți crescători de ovine.

Ciuma există, confirmă ANSVSA

Dănuț Păle, vicepreședintele ANSVSA, a spus că focarul de pestă a micilor rumegătoare există și nu trebuie se ne îndoim de acest lucru. Focarul a fost descoperit în Tulcea.

„Vreau să îi asigur pe fermieri că suntem alături de ei, dar avem nevoie de ajutorul lor. (…) Împreună cu fermierii și alte instituții ale statului trebuie să luăm niște măsuri urgente. Ne ajută geografia județului, pentru că din Tulcea avem trei căi de acces. Avem dislocați deja din țară 10 medici veterinari să ajute. Împreună cu primăriile și prefectul măsurile sunt luate. (…) Spre deosebire de gripa aviară și de cea porcină aici avem vaccin. Suntem în dialog cu Comisia Europeană, urmează să vină la noi cu specialiștii”, a declarat Păle.

Vicepreședintele ANSVSA a declarat că nu se va ajunge la blocarea exporturilor de ovine.  Fermierii se vor întâlni astăzi la 16.00 cu reprezentanți ai guvernului pentru a discuta despre această situație.

Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România a fost confirmat într-o fermă din Tulcea cu aproape 50.000 de oi.

Citiți și: Focar de CIUMA CAPREI în Grecia. Mii de rumegătoare au fost ucise. Mobilizare generală, armată și veterinari

Citește și