Fermierii continuă PROTESTELE în Bruxelles și Madrid /Miniștrii Agriculturii discută despre relaxarea reglementărilor la nivelul UE

Publicat: 26 02. 2024, 16:19

This browser does not support the video element.

Fermierii europeni protestează, luni, în Bruxelles și în Madrid, exprimând nemulțumire față de reglementările strice din domeniul ecologic, în timp ce miniștrii Agriculturii discută despre modalități de relaxare a cadrului legislativ la nivelul Uniunii Europene.

Miniștrii Agriculturii s-au reunit astăzi la Bruxelles pentru consultări în sensul relaxării reglementărilor. Este vorba despre reducerea inspecțiilor, a birocrației și a cerințelor.

În apropierea instituțiilor din Bruxelles fermierii și-au exprimat din nou nemulțumirile încă de dimineață. Aproximativ 900 de tractoare au pătruns în Bruxelles, iar unii fermieri au incendiat anvelope. Au avut loc confruntări între fermieri și forțele de ordine.

Președinția belgiană a Consiliului UE a anunțat că ”miniștrii Agriculturii vor discuta despre opțiunile de oferire a unor răspunsuri rapide și structurale la actuala criză din sectorul agricol”.

Aproximativ 500 de tractoare au blocat și capitala Spaniei, Madrid, în cadrul unui miting de protest organizat de principalele sindicate ale fermierilor, conform cotidianului Le Monde.

Fermierii spanioli protestează constant de la 1 februarie, blocând autostrăzile, pe fondul nemulțumirilor față de concurența neloială generată de țările din afara Uniunii Europene, inclusiv din partea Ucrainei.

Comisia Europeană a propus simplificarea procedurilor în agricultură

Comisia Europeană a propus, săptămâna trecută, relaxarea anumitor cerințe ecologice în domeniul agriculturii și simplificarea procedurilor administrative, pentru a răspunde revendicărilor fermierilor europeni.

”Standardele de bază privind condițiile agricole și de mediu (GAEC), pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de susținere în cadrul Politicii Agricole Comune, s-au dovedit dificil de implementat în anumite circumstanțe”, a admis Comisia Europeană, amintind că deja a fost acordată o derogare privind suprafețele necultivate.

În plus, Comisia Europeană propune simplificarea metodologiei în cazul anumitor inspecții, cu obiectivul reducerii verificărilor autorităților naționale cu 50%. Fermele mici, cele care au suprafețe sub zece hectare, ar putea fi scutite de anumite controale.

În ultimele săptămâni, agricultorii au organizat proteste masive în numeroase țări europene, printre care Germania, Franța, Belgia, Polonia, România, Slovacia, Bulgaria, Italia și Spania, exprimând nemulțumire față de majorarea costurilor de producție, pe fondul reglementărilor ecologice stricte aplicate de Uniunea Europeană și în contextul cerealelor ieftine exportate de Ucraina în spațiul comunitar.

Foto: Profimedia

Citește și:

Antreprenorul britanic Jim Ratcliffe avertizează că BIROCRAȚIA din UE îndepărtează investitorii