Prima pagină » Economic » Finalizarea Unității Economice și Monetare, prioritate a Președinției României la Consiliul UE

Finalizarea Unității Economice și Monetare, prioritate a Președinției României la Consiliul UE

Finalizarea Unității Economice și Monetare, prioritate a Președinției României la Consiliul UE
Președinție Consiliul UE. Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, prezidează reuniunea pe teme financiare a Președinției Consiliului UE. Vezi care sunt prioritățile principale ale mandatului României

Ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici a prezentat la Bruxelles, prioritățile României pe perioada mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene (UE), în ceea ce privește finanțele.

„Avem în vedere următoarele domenii principale:

– aprofundarea Uniunii Economice și Monetare, inclusiv prin consolidarea Uniunii Bancare și dezvoltarea în continuare a Uniunii piețelor de capital,

– o impozitare echitabilă și eficientă;

– asigurarea coordonării și cooperării politicilor economice la nivel european, pentru consilidarea performanțelor și întărirea rezilienței economiilor,” a anunțat Teodorovici, în cadrul unei conferințe la Bruxelles.

Președinția română a Consiliului UE este pe deplin conștientă că finalizarea Uniunii Economice și Monetare reprezintă o componentă importantă a foii de parcurs elaborate în pregătirea summit-ului de la Sibiu din 9 mai 2019.

„Datorită eforturilor statelor membre, cât și a acțiunilor întreprinse la nivel european, pentru aprofundarea Uniunii Economice și Monetare, Europa a reușit să își revină din criză. Arhitectura economică și monetară a Uniunii este acum mai puternică, dar sunt necesare eforturi pentru o suplimentare, ca să se ajungă la întregul său potențial, cu un impact asupra prosperității și stabilității economiei europene în ansamblu”, a adăugat Teodorovici.

Oficialul român a reamintit că, la summitul euro din decembrie 2018, liderii europeni au prezentat orientările pentru aprofundarea UEM.

„Aceștia au solicitat ca modificările necesare tratatului privind mecanismul european de stabilitate să fie pregătite până în iunie 2019, inclusiv avansarea și înregistrarea de progrese în domeniul Uniunii Bancare și al piețelor de capital, pentru care se așteaptă, de asemenea, un acord, până în iunie 2019, cu privire la caracteristicile instrumentului bugetar, pentru convergență și competitivitate pentru zona euro. Pentru noi, este important ca acest subiect să fie abordat în contextul realităților economice din Europa și necesităților tuturor cetățenilor europeni,” a completat Teodorovici.

În realizarea tuturor acestor demersuri, România își propune, în acord cu valorile pe care le promovează, să asigure un proces decizional deschis și transparent la nivel european, inclusiv în raport cu statele care nu sunt membre ale zonei euro.

„Întrucât un sector financiar sigur și rezistent este în interesul tuturor statelor membre și al cetățenilor, ne vom strădui să avansăm cât mai mult posibil activitatea cu privire la Uniunea Bancară”, a mai anunțat Teodorovici. „Atunci când acesta se va implementa, se va face un pas important în reducerea riscului. Introducerea unui stabilizator comun pentru fondul de rezoluție este o altă prioritate importantă legată de Uniunea Bancară.”

Luni și marți, ministrul Finanțelor Publice Eurgen Teodorovici se află la Bruxelles, pentru o serie de reuniuni și întâlniri bilaterale în contextul exercitării Președinției României la Consiliul UE. Astfel, luni, 21 ianuarie 2019, Eugen Teodorovici va prezenta prioritățile României în domeniul financiar în fața Comitetului pentru Afaceri Economice și Monetare din Parlamentul European.

În plus, ministrul român al Finanțelor va avea o întâlnire cu președintele Eurogroup, ministrul portughez al finanțelor, Mário Centeno, și va participa la reuniunea Eurogroup în format extins.

Marți, 22 ianuarie 2019, ministrul Teodorovici va prezida prima ședința a Consiliului pentru afaceri europene și financiare (ECOFIN).

Pe agenda reuniunii, se regăsesc teme precum programul InvestEU, stadiul revizuirii sistemului european de supraveghere financiară, programul de lucru al Președinției României la Consiliul UE la nivelul ECOFIN și Semestrul European.

La sfârșitul săptămânii trecute, Președinția română a Consiliului UE a finalizat procesul de adoptare a primului dosar în domeniul afacerilor economice și financiare, respectiv regulamentul privind acoperirea minimă a pierderilor pentru expunerile neperformante (NPL). Înregistrarea unor progrese semnificative în domeniul serviciilor financiare reprezintă o prioritate a României în Consiliul Afacerilor Economice și Financiare, au mai susținut reprezentanții Finanțelor.

Cele șase dosare aflate în trialog în acest moment sunt în diferite stadii de progres. De asemenea, Președinția română finalizează procesul de adoptare a regulamentului privind plățile transfrontaliere (CBP), cel referitor la produsele pan-europene de pensii personale (PEPP) și pachetul de reducere a riscurilor în sectorul bancar.

 

Citește și