Banca Centrală Europeană intenționează să relaxeze politica monetară începând din iunie, în contextul în care inflația pare să se stabilizeze, a declarat luni Philip Lane, economistul-șef al BCE, citat de cotidianul Financial Times.
”Cu excepția surprizelor majore, în acest moment se întrunesc suficiente elemente pentru înlăturarea celui mai înalt nivel al restricțiilor”, a afirmat Philip Lane, economistul-șef al BCE și membru al Comitetului Executiv al instituției.
”Abordarea efectelor războiului și a problemei energiei a costat mult Europa. Dar, în privința primului pas pentru reducerea dobânzilor, politica monetară a oferit rezultate în a ne asigura că inflația scade în timp util. În acest sens, cred că am avut succes”, a declarat Philip Lane.
Întrebat dacă BCE va menține un ritm apropiat de cel al Rezervei Federale din SUA (Fed) în materie de politică monetară, pe fondul temerilor privind deprecierea euro și revigorarea inflației, Philip Lane a subliniat că abordarea va fi ”graduală”, ”proporționată” și ”sigură”.
”Va trebui să rămânem restrictivi tot anul acesta. Dar, în materie de nivel al restricțiilor, va trebui să reducem într-o anumită măsură”, a subliniat Lane.
Săptămâna trecută, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a semnalat că politica monetară în zona euro ar putea fi relaxată în iunie, dacă inflația se va îndrepta în mod clar spre ținta de 2,0%.
”Nu anticipez, nu fac niciun angajament, dar dacă datele pe care le vom primi consolidează nivelul de încredere că vom putea atinge o inflație de 2% pe termen mediu, ceea ce reprezintă obiectivul nostru, misiunea și datoria noastră, atunci există o probabilitate foarte mare” de reducere a dobânzii de referință la începutul lunii iunie, a declarat Christine Lagarde pe 21 mai.
”Sunt încrezătoare că avem inflația sub control. Unii factori de mare impact se diminuează, mă refer la criza energetică, la blocajele din rețelele de aprovizionare, acestea se reduc gradual. Prognoza noastră pentru anul viitor și pentru următorul este că ne apropiem foarte mult de țintă, poate chiar o atingem. Cred că am atins o etapă în care avem control asupra inflației”, a subliniat Lagarde.
Rata inflației în zona euro a fost de 2,4% în aprilie.
La rândul său, Luis de Guindos, vicepreședinte al BCE, a pledat pentru o abordare ”prudentă” în materie de politică monetară, anticipând că prima reducere a dobânzii de referință ar putea fi de doar 0,25%.
BCE a aplicat o politică monetară strictă în ultimii doi ani, în eforturile de readucere a inflației la ținta de 2,0%. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor sunt la nivelurile de 4,50%, 4,75% și 4,00%.
Foto: Shutterstock
Citește și: