Financial Times: China se confruntă cu DEFLAȚIE /Prețurile scad în cel mai intens ritm din ultimii 15 ani

Publicat: 08 02. 2024, 17:31

Prețurile de consum scad în cel mai intens ritm din ultimii 15 ani în China, ieșind din tiparele analiștilor și evidențiind provocările cu care se confruntă decidenții politici, care încearcă să relanseze încrederea investitorilor în a doua economie a lumii.

În ianuarie, prețurile de consum au scăzut cu 0,8% raportat la nivel anual, aceasta fiind a patra reducere consecutivă și cea mai mare de după anul 2009, conform cotidianului Financial Times.

Experții în economie se așteptau la o scădere de 0,5%, dar problemele par să se accentueze în contextul crizelor care afectează sectorul imobiliar, bursele și exporturile chineze.

”În acest moment, există o multitudine de factori care transmit avertismente, ceea ce semnalează o perioadă periculoasă pentru economia Chinei și pentru piețele financiare”, afirmă Eswar Prasad, profesor la Universitatea Cornell și fost director al Diviziei Fondului Monetar Internațional responsabilă de China.

La nivel lunar, prețurile de consum au progresat cu 0,3% în China, însă sub așteptările analiștilor.

Presiunile deflaționiste au impact asupra veniturilor corporative, alimentând turbulențele de pe piețele financiare. Administrația de la Beijing a anunțat miercuri demiterea directorului responsabil de supravegherea burselor, Yi Huiman, în eforturile de calmare a investitorilor, nervoși din cauza pierderilor de pe burse.

”Deflația persistentă din China și dificultățile din domeniul bursier indică menținerea la un nivel scăzut a cererii pe piața imobiliară și a încrederii sectorului privat, ceea ce generează riscuri semnificative asupra perspectivelor creșterii economice. În contextul instalării deflației în China, va fi necesară o intervenție politică majoră pentru reconstruirea încrederii și scoterea economiei din mlaștină”, subliniază analistul Eswar Prasad.

Conform estimărilor Fondului Monetar Internațional, creșterea economică a Chinei va încetini de la 5,2% în 2023 la 4,6% în 2024 și la 4,1% în 2025.

Foto: Profimedia

Citește și:

Guvernul susține financiar FERMIERII / Marcel Ciolacu: Aprobăm Creditul Fermierului / 165 mil. euro alocați pentru dobânzi la credite bancare

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Prelungirea controalelor în Spațiul Schengen reflectă EȘECUL ideii Uniunii Europene