Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), contestă propunerile Statelor Unite de utilizare a activelor ruse blocate prin sancțiuni, în valoare de 260 de miliarde de euro, pentru finanțarea efortului de război al Ucrainei, avertizând că inițiativa riscă să încalce reglementările internaționale.
”Am văzut patru scheme diferite sau propuneri de evitare a ceea ce mulți juriști sau avocați, inclusiv din cadrul administrației acestei țări, consideră a fi un obstacol serios care poate fi considerat o încălcare a legilor internaționale. Propunerile continuă să fie analizate. Trecerea de la blocarea activelor la confiscarea lor și la utilizare sunt acțiuni care trebuie evaluate atent. Ar putea conduce la încălcarea ordinii internaționale pe care vrem să o protejăm, pe care am vrea ca Rusia să o respecte”, a afirmat Christine Lagarde, cu ocazia participării la un eveniment în Statele Unite.
”Declarațiile lui Lagarde indică un clivaj transatlantic asupra inițiativei de garantare a unor credite de zeci de milioane de euro pentru Ucraina prin folosirea profiturilor generate de activele ruse blocate de țările occidentale”, notează cotidianul Financial Times.
Grupul G7 nu a ajuns la o poziție comună privind modalitățile de folosire a activelor ruse de 260 de miliarde de euro blocate de Occident prin sancțiunile impuse Moscovei din cauza invaziei în Ucraina. Washingtonul insistă pentru confiscarea activelor și oferirea acestora Ucrainei, o idee respinsă de oficialii europeni, care se tem că acțiunea ar încălca legislația internațională, destabilizând piețele financiare. Țările Uniunii Europene ar prefera să ofere Kievului profiturile generate de active.
Ministrul britanic al Finanțelor, Jeremy Hunt, a salutat ”ideile interesante” propuse de SUA, dar a subliniat că orice acțiune ”trebuie să fie în cadrul legislației internaționale”.
Rusia a avertizat că intenționează să aplice măsuri puternice de retorsiune dacă Uniunea Europeană va utiliza activele ruse blocate prin sancțiuni.
”Sigur că vom folosi toate mecanismele judiciare posibile, cele disponibile acum și cele din viitor. Și nu vom reacționa simetric, pe bază de reciprocitate, ci vom alege diverse metode, care corespund intereselor noastre”, a avertizat recent Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Compania financiară multinațională Euroclear, cu sediul în Belgia, a avertizat în februarie că planul Grupului națiunilor puternic industrializate (G7) de utilizare a activelor ruse blocate prin sancțiuni pentru garantarea creditelor destinate Ucrainei riscă să afecteze stabilitatea financiară a Europei. Lieve Mostrey, directorul companiei din Bruxelles specializată în stocarea activelor financiare, a declarat că planul G7 ”s-ar apropia de confiscarea indirectă” a activelor ruse, ceea ce ar expune grupul unor litigii.
Foto: Profimedia
Citește și: