Financial Times: Economia UE ar fi afectată de CURSA SUBVENȚIILOR cu SUA și China /FMI recomandă armonizarea pieței comunitare

Financial Times: Economia UE ar fi afectată de CURSA SUBVENȚIILOR cu SUA și China /FMI recomandă armonizarea pieței comunitare
Publicat: 19/04/2024, 22:11

Economia Uniunii Europene va fi afectată dacă va intra într-o ”cursă a subvențiilor” cu Statele Unite și China, avertizează un oficial din cadrul Fondului Monetar Internațional (FMI), recomandând aprofundarea integrării economice în spațiul comunitar, conform cotidianului Financial Times.

Conform evaluărilor FMI, economia UE ar încetini cu 0,6% dacă ar încerca să adopte subvenții pentru a imita Legea Reducerii Inflației din SUA, prin care Administrația Joe Biden oferă stimulente, inclusiv credite fiscale, de 369 de miliarde de dolari pentru tehnologiile ecologice.

Însă UE ar avea o creștere economică de 7,0% dacă ar elimina 10% din barierele comerciale interne, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional.

”Fiind o economie deschisă, primul sfat adresat Europei este să nu devină protecționistă. Protecționismul va genera probleme mondiale, iar o cursă a subvențiilor nu este în interesul Europei”, afirmă Alfred Kammer, directorul FMI responsabil de zona Europei, într-un interviu acordat FT.

Uniunea Europeană nu a propus o schemă similară cu Legea americană pentru Reducerea Inflației, dar, în contextul crizei pandemiei, Bruxellesul a suspendat multe dintre reglementările care limitau ajutoarele de stat, iar în 2023 a facilitat furnizarea de subvenții pentru tehnologii ecologice.

FMI a constatat că volumul subvențiilor care afectează relațiile comerciale a crescut cu două-treimi în Uniunea Europeană în perioada 2021-2023, comparativ cu perioada de trei ani anterioară.

”Există tendința de a încerca să ajuți cele mai performante firme naționale. Dar apar calcule greșite privind mobilizarea capitalului, dacă favorizezi o companie în detrimentul alteia”, explică Alfred Kammer.

Oficialul FMI recomandă Uniunii Europene să armonizeze piața comunitară pentru a stimula creșterea economică.

”Productivitatea este principalul factor. Statele Unite au o piață internă integrată, iar în Europa sunt necesare progrese. Acesta este răspunsul la toate presiunile externe”, a insistat Alfred Kammer.

Într-un raport de evaluare, FMI avertizează că ”reacțiile necoordonate la presiuni structurale externe precum fragmentarea comerțului ar putea perturba piața internă a UE”.

Mario Draghi, fost premier al Italiei și fost președinte al Băncii Centrale Europene, a recomandat, într-un solicitat de Comisia Europeană, transformări ”radicale” ale Uniunii Europene, la nivel politic și economic, în industria energiei, în sistemul social și în materie de apărare, pentru a face față competiției cu SUA și China.

”Avem nevoie de o Uniune Europeană care să fie pregătită pentru lumea de astăzi și de mâine. (…) Procesul nostru decizional și metodele de finanțare au fost concepute pentru lumea de ieri, anterioară crizei Covid, anterioară războiului din Ucraina, a crizei din Orientul Mijlociu, înainte de reizbucnirea rivalităților între marile puteri. Uniunea Europeană nu are strategii pentru a răspunde acțiunilor Statelor Unite și Chinei”, a avertizat fostul președinte al BCE, cerând avansarea integrării europene.

Foto: Profimedia

Citește și:

Președintele va vizita o companie coreeană implicată în centrala SMR de la Doicești, după ce statul a amânat decizia. Participă și Sebastian Burduja

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni...
Zodiile care trec prin cea mai bună perioadă a vieții. Norocul le răsare la fiecare...
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×