Financial Times: Euroclear avertizează că planul G7 de confiscare a activelor ruse VA AFECTA sistemul financiar al UE

Publicat: 15 02. 2024, 20:06

Compania financiară multinațională Euroclear, cu sediul în Belgia, a avertizat joi că planul Grupului națiunilor puternic industrializate (G7) de utilizare a activelor ruse blocate prin sancțiuni pentru garantarea creditelor destinate Ucrainei riscă să afecteze stabilitatea financiară a Europei.

Într-un interviu acordat cotidianului Financial Times, Lieve Mostrey, directorul companiei din Bruxelles specializată în stocarea activelor financiare, a declarat că planul G7 ”s-ar apropia de confiscarea indirectă” a activelor ruse, ceea ce ar expune grupul unor litigii.

Euroclear deține active ale Băncii centrale a Rusiei în valoare de 191 de miliarde de euro, din totalul titlurilor de 260 de miliarde de euro imobilizate de Occident prin sancțiunile impuse Rusiei din cauza invaziei în Ucraina.

Lieve Mostrey a avertizat asupra riscurilor asociate unei soluții de compromis propuse de Belgia, prin care activele ruse ar urma să fie folosite ca garanții pentru acordarea de credite suverane Ucrainei, iar Rusia ar fi obligată ulterior să achite împrumuturile, cu riscul confiscării activelor financiare dacă nu va accepta.

”Folosirea activelor care nu îți aparțin ca garanții se apropie de o confiscare indirectă sau de un angajament de confiscare în viitor, ceea ce ar putea avea exact aceleași efecte pe piețe ca și confiscarea directă”, a atras atenția Lieve Mostrey, subliniind că o astfel de inițiativă ar expune Euroclear unor litigii.

Riscuri asupra stabilității sistemului financiar european

”Noi nu vedem cum Banca centrală a Rusiei ar accepta pur și simplu să îi fie confiscate activele și că Euroclear nu mai are obligații contractuale. Eu am încredere că vor prevala logica și rațiunea. Dacă ajungem la o logică de confiscare a activelor, atunci încrederea în sistemul Euroclear, încrederea în piețele europene de capital, încrederea în moneda euro vor fi afectate substanțial”, a avertizat Lieve Mostrey.

Administrația SUA insistă să fie confiscate activele Rusiei pentru reconstrucția Ucrainei, dar Germania, Franța, Italia și Banca Centrală Europeană se opun, argumentând că activele străine beneficiază de imunitate în virtutea reglementărilor internaționale și avertizând că ar putea fi subminat sistemul monetar european, care ar putea începe să fie considerat nesigur.

”Trebuie să fim foarte atenți la atracția monedei euro și a piețelor europene de capital pentru investitorii străini”, a insistat directorul Euroclear.

Comisia Europeană a propus, recent, proceduri prin care să taxeze profiturile generate de activele ruse blocate de Uniunea Europeană prin sancțiuni, suma care ar putea fi vizată de un impozit special fiind de circa 15 miliarde de euro. Pentru evitarea litigiilor internaționale, Comisia Europeană argumentează că profiturile generate de activele ruse nu sunt datorate Moscovei, pentru că sunt distincte de titlurile principale imobilizate prin sancțiuni. Banca Centrală Europeană (BCE), Fondul Monetar Internațional și unele state membre UE sunt reticente privind utilizarea în vreun fel a activelor ruse.

Rusia a amenințat cu măsuri simetrice

Administrația de la Moscova a avertizat că va avea ”o reacție exemplară” la planurile Occidentului de blocare a activelor ruse.

Conform unor surse citate de agenția RIA Novosti și de site-ul german T-online.de, Rusia pregătește blocarea unor active occidentale în valoare de 288 de miliarde de dolari.

Foto: Profimedia

Citește și:

Financial Times: Va reuși GERMANIA să furnizeze rezultate pe măsura marilor ambiții militare?