Administrația Emmanuel Macron a intensificat presiunile asupra Comisiei Europene pentru remedierea problemelor semnalate de fermierii care protestează, printre care se numără situația cerealelor aduse din Ucraina în Uniunea Europeană și acordul comercial negociat de Bruxelles cu state din America Latină.
Pe fondul protestelor masive ale fermierilor francezi, președintele Emmanuel Macron a afirmat, marți, că le va proteja interesele, dar ”nu prin opoziția față de Europa sau prin atribuirea vinei Uniunii Europene”, ci prin aplicarea unor reforme.
”La nivel european, trebuie să avem o politică în concordanță cu suveranitatea europeană pe care o apărăm”, a declarat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Financial Times.
Liderul de la Paris a reiterat preocupările privind acordul comercial cu națiunile din organizația Mercosur – Argentina, Brazilia, Uruguay și Paraguay, argumentând că ar apărea importuri care nu respectă standardele europene.
”Cerem ca acordul să nu fie semnat în forma actuală”, a insistat Emmanuel Macron.
Pe fondul obiecțiilor Franței, Comisia Europeană a admis, conform cotidianului Le Monde, că ”nu sunt întrunite condițiile” pentru finalizarea negocierilor. ”Discuțiile la nivel tehnic continuă”, a subliniat Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Fermierii din Franța denunță creșterea costurilor de producție, scăderea profiturilor și înăsprirea reglementărilor, în contextul în care Bruxellesul vrea reducerea emisiilor de dioxid de carbon și îmbunătățirea biodiversității. Proteste similare au izbucnit marți în Belgia, iar în Germania fermierii au blocat constant drumuri și porturi.
Fermierii sunt nemulțumiți de reglementările locale și de cele impuse de UE, iar în Franța, Polonia, România și Slovacia protestele vizează și importurile masive de cereale ucrainene la prețuri mici.
În contextul nemulțumirilor, Comisia Europeană urmează să propună miercuri noi condiții privind acordul cu Ucraina și sunt discuții privind cote privind importurile de ouă, carne de pui și zahăr.
Protestele fermierilor și concesiile cerute de unele guverne urmează să genereze dispute la summitul UE programat joi, care se va concentra pe suplimentarea asistenței militare destinate Ucrainei. Emmanuel Macron a anunțat că va discuta direct cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, despre problemele agricultorilor europeni.
Foto: Profimedia
Citește și: