Financial Times: Încrederea investitorilor în ZONA EURO se erodează, pe fondul problemelor Germaniei și incertitudinii generate de BCE
Încrederea investitorilor în economia zonei euro și în performanțele Germaniei s-a prăbușit în august, ceea ce intensifică argumentația în favoarea unei noi decizii a Băncii Centrale Europene (BCE) de reducere a dobânzii de referință, comentează cotidianul Financial Times.
Indicatorul privind Sentimentele Economice, realizat de grupul de consultanță ZEW, a scăzut de la 25,8 la 17,9 puncte, cea mai puternică scădere de la începerea pandemiei, în aprilie 2020.
Germania, cea mai mare economie a zonei euro, a suferit cea mai puternică erodare a încrederii din ultimii doi ani. Indicele ZEW a scăzut cu 22,6 puncte, atingând nivelul de 19,2, cel mai scăzut de anul acesta.
”Politica ambiguă” a BCE și datele economice din SUA afectează încrederea investitorilor
”Perspectivele economice ale Germaniei se prăbușesc”, afirmă președintele grupului de consultanță ZEW, Achim Wambach, precizând și că ”incertitudinea puternică” generată de ”politica monetară ambiguă” a BCE, de datele problematice din SUA și de preocupările privind escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu afectează în general sentimentele investitorilor.
Sentimentele investitorilor oferă ”argumente suplimentare pentru o scădere a dobânzilor BCE în septembrie, urmată de alta până la sfârșitul anului”, afirmă Alexander Valentin, analist la Oxford Economics.
Optimismul referitor la relansarea economică a Germaniei, care era destul de răspândit în primăvară, ”s-a evaporat complet”, în contextul scăderii economice de 0,1% din trimestrul al doilea, explică Robin Winkler, economist la Deutsche Bank.
La rândul său, Tomasz Wieladek, economist la grupul T Rowe Price, afirmă că scăderea încrederii investitorilor reflectă fluctuațiile de pe piețele financiare și preocupările referitoare la perspectivele economice.
”Există riscul ca PIB-ul Germaniei să scadă în continuare anul acesta, mai ales în contextul intrării într-un ciclu în care așteptările slabe să cauzeze o creștere slabă”, atrage atenția Tomasz Wieladek.
Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a anunțat că decizia din septembrie privind nivelul dobânzilor este ”deschisă”, urmând să fie luată pe baza noilor date economice și financiare.
”Dacă datele confirmă procesul dezinflaționist, acest lucru ne va consolida încrederea în revenirea la obiectivul unei inflații de 2% la sfârșitul anului 2025”, a argumentat Lagarde.
Foto: Profimedia
Citește și: