Starea economiei Statelor Unite și tensiunile geopolitice generează temeri întemeiate pe piețele financiare, constată cotidianul Financial Times, subliniind că incertitudinea probabil va continua, în perspectiva alegerilor din noiembrie.
Bursele internaționale au avut cea mai puternică săptămână din noiembrie până acum, în contextul în care investitorii au depășit temerile referitoare la riscurile recesiunii în SUA și la valoarea yenului.
”Cu toate acestea, există puține schimbări substanțiale care să genereze relansare economică sau să conducă la repetarea prăbușirii burselor de la începutul lunii. În afară de volatilitatea piețelor din timpul verii, situația demonstrează incertitudinea cauzată de starea post-pandemie a economiei și de perspective”, afirmă editorialistul Chris Giles, într-un articol publicat în Financial Times sub titlul ”Lumea nu poate scăpa de economia SUA care și-a pierdut ancora”.
În economiile avansate și emergente, inflația s-a îmbunătățit, deși rămâne la un nivel destul de ridicat, șomajul este în general scăzut, ratele de creștere economică sunt variabile, iar finanțele publice sunt supuse presiunilor, fără a fi luate în calcul tensiunile geopolitice și problemele demografice.
”Actualele condiții nu pot genera stabilitate, deoarece nu există o ancoră care să permită reducerea dobânzilor, stabilizarea inflației și grad ocupațional ridicat”, subliniază editorialistul.
Un studiu realizat de grupul Goldman Sachs arată că piețele financiare se așteaptă la menținerea dobânzilor ridicate pe termen mai lung pentru stabilizarea economiilor. De altfel, raportul le recomandă țărilor să aplice politici eficiente de stabilizare economică, prin reducerea deficitelor și a inflației.
Însă întreaga lume resimte efectele problemelor economice și politice din Statele Unite.
”Politicile economice eficiente din SUA ar reduce costurile de creditare, ar grăbi relansarea și ar îmbunătăți viețile. Este greu să ignorăm importanța alegerilor prezidențiale din SUA pe plan intern și ca impact internațional”, atrage atenția editorialistul.
Kamala Harris tocmai și-a prezentat agenda economică și a reiterat angajamentul de a respecta independența Rezervei Federale (Fed). A anunțat și ambiția de a elimina barierele în sectorul construcțiilor de locuințe. Harris a promis construirea a trei milioane de case accesibile, ceea ce reprezintă o ambiție timidă, după ce în Statele Unite au fost construite șase milioane de locuințe după 2020.
Ca orice politician din Partidul Democrat, Harris vrea taxarea bogaților și favorizarea familiilor din clasa de mijloc.
”Dar mai îngrijorător este faptul că flirtează cu populismul economic de stânga. Referirile vagi la politicile de verificare a magazinelor și intensificarea controalelor asupra entităților care închiriază proprietăți constituie un triumf periculos al speranței într-un context al eșecurilor”, constată autorul.
Riscurile mandatului Kamalei Harris sunt relativ mici în comparație cu cele asociate victoriei lui Donald Trump.
”Fostul președinte a transmis clar că vrea să aibă un cuvânt de spus în materie de politică monetară (…) În plus, populismul său economic merge dincolo de noțiunile cunoscute și respinse, precum faptul că taxele vamale se repercutează asupra consumatorilor americani, prin prețuri mai mari”, subliniază editorialistul, avertizând că intenția lui Trump de a impune tarife comerciale este ”periculoasă pentru economia SUA și pentru cea mondială”.
”Rezultatul post-electoral este puternic incert, nu doar referitor la cine ar câștiga, ci și la nivelul aplicării măsurilor și puterii legislative de a face acest lucru. În acest context, se mențin riscurile de volatilitate în următoarele luni”, concluzionează editorialistul Chris Giles.
Foto: Profimedia
Citește și: