Financial Times: Noua armă anti-subvenții a UE este puternică, dar greu de controlat/ Apar riscuri de LITIGII, iar China ar putea riposta

Financial Times: Noua armă anti-subvenții a UE este puternică, dar greu de controlat/ Apar riscuri de LITIGII, iar China ar putea riposta
Publicat: 10/05/2024, 07:30

Noile instrumente utilizate de Uniunea Europeană pentru contracararea practicilor comerciale incorecte sunt puternice, dar trebuie manevrate cu atenție, întrucât pot atrage riposte simetrice din partea Chinei și pot genera litigii în spațiul comunitar, comentează cotidianul Financial Times, avertizând asupra riscului intrării relațiilor cu Beijingul pe o traiectorie a confruntării.

În ultimii ani, specialiștii Comisiei Europene au depus eforturi pentru crearea de instrumente de reglementare menite să vizeze națiunile terțe care furnizează subvenții masive și blochează accesul companiilor europene pe propriile piețe.

Rezultatele au apărut în ultimele săptămâni. Noile reglementări anti-subvenții (FSR), aprobate anul trecut, au generat o serie de investigații de amploare, care s-au soldat cu descinderi în Polonia și Olanda la sediile companiei chineze Nuctech. De asemenea, au fost lansate anchete în cazul subvențiilor primite de producătorii chinezi de vehicule electrice și de firmele care construiesc sisteme eoliene.

”Este tentant să credem că aceste activități se înscriu în efortul coordonat al UE de a deveni dură față de China. (…) În realitate, eforturile sunt destul de disparate. Prin lansarea noilor instrumente, UE s-a plasat pe o traiectorie de confruntare în relația cu China, fără însă a avea în totalitate control asupra direcției. Controlul este concentrat în sfera Comisiei Europene, mai precis în portofoliile direcțiilor pentru competiție și afaceri interne. Există riscul chiar de a provoca un conflict între statele UE. Reglementarea privind Subvențiile Străine (FSR) poate că este puternică și necesară, dar nu este un plan coerent pentru obținerea autonomiei strategice a UE”, notează editorialistul Alan Beattie, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times.

Principiul noilor reglementări este simplu: companiile din națiuni terțe active în spațiul UE prin subvenții trebuie să înștiințeze autoritățile europene, care pot lansa investigații privind perturbarea piețelor. În anumite situații, autoritățile comunitare pot acționa fără nicio înștiințare prealabilă. În plus, noile reglementări pot viza sectoare economice diferite de cele acoperite de acordurile comerciale.

China ar putea riposta și apar riscuri privind litigii interne

Reglementarea privind Subvențiile Străine (FSR) riscă să genereze un conflict între Comisia Europeană și statele membre UE. Guvernele naționale care vor să achiziționeze cele mai ieftine echipamente disponibile s-ar putea să nu aprecieze că un furnizor este eliminat de pe piață printr-un instrument de reglementare asupra cărora ele nu prea au control. Acest lucru se aplică tehnologiilor menite să accelereze tranziția ecologică, un plan promovat intens tot de Comisia Europeană.

De asemenea, noile instrumente riscă să atragă măsuri de retorsiune la nivel comercial din partea Chinei.

”Nu crede nimeni, nici măcar oficialii implicați direct, că Reglementarea privind Subvențiile Străine (FSR) este un instrument strategic suficient. Margrethe Vestager, comisarul responsabil de Competiție, a admis că au fost mai multe cazuri decât era de așteptat și a catalogat noile norme ca fiind în multe situații inutile. Dar, în așteptarea procesului lent de coordonare a acțiunilor internaționale anti-subvenții, viteza, forța și reflexele noilor reglementări UE le transformă într-un instrument puternic, care însă va necesita o manevrare atentă”, concluzionează editorialistul.

Foto: Profimedia

Citește și:

Mai multe țări din cadrul UE intenționează să recunoască statul PALESTINIAN, în contextul ofensivei israeliene în Gaza

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text