Prima pagină » Economic » Financial Times: Piețele financiare din FRANȚA, afectate de riscurile înlăturării Guvernului

Financial Times: Piețele financiare din FRANȚA, afectate de riscurile înlăturării Guvernului

Financial Times: Piețele financiare din FRANȚA, afectate de riscurile înlăturării Guvernului

Valoarea obligațiunilor guvernamentale franceze a scăzut, miercuri, o tendință observată și pe bursele de mărfuri, pe fondul preocupărilor investitorilor că disputele referitoare la restricțiile bugetare ar putea conduce la demiterea Guvernului Michel Barnier.

Conform cotidianului Financial Times, criza politică de la Paris a condus la creșterea cu 0,9% a costurilor creditelor Franței în raport cu valoarea de referință a obligațiunilor germane. Diferența atât de mare nu mai fusese atinsă de la criza financiară europeană din 2012. Spre sfârșitul zilei, diferența s-a stabilizat la 0,86%.

Valoarea indicelui bursier CAC 40 s-a stabilizat la o scădere de 0,7%, după atingerea nivelului minim de 1,0%.

”Scăderile sunt cauzate de îngrijorarea că actualul Guvern francez nu va supraviețui adoptării bugetului”, afirmă Mohit Kumar, analist la grupul de consultanță Jefferies.

Guvernul vrea reduceri bugetare și majorări de taxe /Marine Le Pen amenință cu moțiune de cenzură

Premierul Michel Barnier vrea să adopte un buget care prevede scăderi de cheltuieli de 60 de miliarde de euro, precum și majorări de taxe, deși nu are o majoritate stabilă în Parlament. Barnier a confirmat că va recurge la asumarea răspunderii pentru adoptarea proiectului bugetar controversat, o manevră care îl expune unei moțiuni de cenzură.

Liderul de extremă-dreapta Marine Le Pen este un factor decizional central, întrucât partidul său, Mobilizarea Națională (RN), are cel mai mare grup parlamentar în Adunarea Națională, iar voturile pot fi folosite la moțiunea de cenzură. Marine Le Pen a afirmat că premierul Michel Barnier nu ascultă solicitările sale de a proteja cetățenii francezi de majorări de taxe, reiterând amenințarea de a demite Guvernul.

În replică, premierul Michel Barnier le-a cerut partidelor parlamentare să adopte bugetul, avertizând asupra consecințelor.

”Vor fi turbulențe mari pe piețele financiare”, a afirmat Michel Barnier.

Franța este vizată de o procedură de monitorizare lansată de Comisia Europeană din cauza ”deficitului excesiv”, iar, pe fondul instabilității politice, investitorii au dubii asupra sustenabilității datoriei suverane.

Anul acesta, deficitul public al Franței probabil va depăși 6,0% din PIB, iar Michel Barnier vrea să atingă un nivel de 5,0% până la finalul anului 2025, deși experții sunt sceptici.

”Este greu să fim prea optimiști asupra traiectoriei economiei Franței. Există riscurile ca titlurile de obligațiuni de stat să se confrunte cu noi presiuni dacă se deteriorează situația politică”, afirmă Mark Dowding, director de Investiții la grupul RBC BlueBay.

Foto: Profimedia

Citește și:

Oficial german: RUSIA a intensificat atacurile hibride asupra Europei /NATO consolidează apărarea colectivă

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și