Prima pagină » Economic » Financial Times: Piețele financiare vor trebui să se acomodeze cu abordarea mercantilistă a lui TRUMP

Financial Times: Piețele financiare vor trebui să se acomodeze cu abordarea mercantilistă a lui TRUMP

Financial Times: Piețele financiare vor trebui să se acomodeze cu abordarea mercantilistă a lui TRUMP

Investitorii și piețele financiare vor trebui să se acomodeze cu stilul mercantilist al președintelui Donald Trump, care utilizează comerțul în scopuri politice, comentează cotidianul Financial Times, notând că, deși abordarea liderului american este șocantă, este necesară adaptarea la noile condiții.

”Donald Trump a anunțat deja intenția de a impune tarife vamale de 25% Canadei și Mexicului. Deși cei mai mulți manageri de companii și investitori se pregătiseră mental de înrăutățirea relațiilor Statelor Unite cu Administrația Chinei, amenințările lui Trump la adresa Tratatului comercial cu Mexicul și Canada (USMCA) reprezintă un șoc”, scrie Gillian Tett, într-un editorial publicat în cotidianul Financial Times.

Administrația Joe Biden a încurajat companiile americane să își mute sediile în apropierea Statelor Unite, pentru a face față deteriorării relațiilor cu Beijingul, spre exemplu prin relocarea activităților în țări ca Mexicul.

Abordarea lui Trump reflectă o schimbare ideologică

”Afirmațiile lui Trump evidențiază trei lucruri: primul este naivitatea de a crede că anumite țări vor fi mereu zone favorabile companiilor. Al doilea este că Trump testează sfera sa de acțiune, pentru a observa cum reacționează alte țări sau piețele financiare. În al treilea rând, retorica lui Trump nu vizează doar intimidarea altora, ci reflectă o schimbare ideologică. Echipa lui Trump percepe comerțul prin prisma ierarhiilor puterii, îl consideră instrument pentru intensificarea dominației Statelor Unite într-o lume în care partenerii nu sunt deloc egali”, subliniază editorialistul.

Politicile comerciale aplicate de Trump nu mai sunt doar defensive sau motivate de rațiuni interne, precum stimularea activităților industriale și crearea de locuri de muncă.

”Trump vizează și atragerea activităților economice din națiuni rivale spre Statele Unite, precum și slăbirea acestora. Acest stil mercantilist nu este deloc nou. (…) Dar abordarea politică a lui Trump este un șoc pentru toți cei obișnuiți să considere comerțul strict instrument economic”, subliniază editorialistul.

Piețele financiare trebuie să se adapteze

Modificarea abordării lui Trump trebuie înțeleasă, iar entitățile care efectuează tranzacții monetare au început deja să acționeze în consecință, lucru observat prin deprecierea monedei Mexicului și prin creșterea valorii lirei turcești.

”Însă piețele financiare nu au devenit suficient de conștiente de situație, nici managerii companiilor. (…) Avertismentele economiștilor trebuie tratate cu seriozitate, mai ales dacă ești un stat puternic, precum Canada, Mexicul sau Marea Britanie”, concluzionează editorialistul Gillian Tett.

Foto: Profimedia

Citește și:

Inflația este în creștere în ZONA EURO, pe fondul majorării tarifelor serviciilor

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele