Financial Times: Șoferii de camioane din Polonia îl sfidează pe premierul Donald Tusk și continuă blocada la frontiera cu Ucraina

Financial Times: Șoferii de camioane din Polonia îl sfidează pe premierul Donald Tusk și continuă blocada la frontiera cu Ucraina
Publicat: 04/01/2024, 15:47

Șoferii de camioane din Polonia se pregătesc să prelungească blocada de-a lungul frontierei cu Ucraina, ignorând angajamentele premierului Donald Tusk de oprire a disputelor și de îmbunătățire a relațiilor cu Administrația de la Kiev, informează cotidianul Financial Times.

În cursul zilei de joi, șoferilor de camioane li se vor alătura fermierii la punctul vamal Medyka, în contextul protestelor față de concurența mai ieftină generată de transportatorii ucraineni.

Coloanele lungi de la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina eclipsează primele săptămâni de mandat ale premierului Donald Tusk, care a promis să se deplaseze la Kiev în curând și să rezolve disputele comerciale prin discuții cu președintele Volodimir Zelenski.

Donald Tusk tocmai a anunțat miercuri că oprirea blocadei este crucială, ”mai ales în contextul acțiunilor din ce în ce mai intense ale Rusiei”, care a reluat atacurile aeriene masive asupra orașelor ucrainene.

Decizia șoferilor de camioane și a fermierilor de menținere a blocadei ”nu face mai ușoare negocierile”. ”Argumentele noastre vor fi auzite mai bine când Polonia nu va mai fi o țară să blocheze frontierele”, a subliniat Donald Tusk.

Șoferii de camioane polonezi au inițiat blocada la punctele de frontieră pe 6 noiembrie 2023, în semn de protest față de concurența la prețuri mai ieftine generată de colegii ucraineni. Fermierii se retrăseseră de la frontieră pe durata sărbătorilor, dar acum au început să se ralieze protestelor, în efortul de blocare a transporturilor de produse agricole ucrainene.

Blocada a generat un fel de criză umanitară pentru șoferii care sunt blocați zile întregi în mașini la temperaturi foarte scăzute, în drumul spre Ucraina. Aproximativ 3.000 de camioane așteaptă să revină din Polonia, potrivit datelor autorităților vamale ucrainene. Șoferii polonezi au avertizat că vor continua protestele până când Uniunea Europeană va restabili sistemul de limitare a accesului camioanelor ucrainene în spațiul comunitar.

Sistemul UE care le acorda permise de tranzit camioanelor ucrainene a fost suspendat în 2022 pentru a ajuta economia Ucrainei, afectată grav de invazia militară rusă. Oficialii de la Bruxelles au respins ideea reintroducerii cotelor de transport cât timp Ucraina este în război. Donald Tusk a afirmat recent că este ”improbabilă” revizuirea concesiilor acordate Ucrainei cât timp războiul continuă.

Roman Kondrów, liderul Asociației fermierilor polonezi, a declarat miercuri că protestatarii vor reveni la punctul vamal Medyka pentru intensificarea blocadei, în contextul în care noul ministru al Agriculturii, Czesław Siekierski, nu a ținut cont de revendicările lor.

Foto: Profimedia

Citește și:

Un oficial american atribuie Israelului asasinarea liderului Hamas în Beirut /Alți doi islamiști pro-iranieni, uciși într-un atac al SUA în Irak

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
EXCLUSIV! Prietena lui Andrei Versace, dezvăluiri cutremurătoare după moartea lui: ”Nu și-a pus capăt zilelor!...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Oamenii de știință au descoperit, în sfârșit, cheia pentru combaterea cancerului pancreatic