Financial Times: Statele Unite au o situație aproape la fel de IMPREDICTIBILĂ ca economiile emergente, în contextul volatilității politice
Instabilitatea politică și tensiunile sociale din Statele Unite generează precauția investitorilor, care au început să adopte o atitudine similară celei aplicate în cazul piețelor emergente, comentează cotidianul Financial Times.
”Săptămâna trecută, cu ocazia reuniunii Adunării Generale a ONU, am moderat un seminar la care au fost invitați economiști și specialiști în politică externă, pe tema efectelor alegerilor din SUA asupra multilateralismului. Toată lumea a fost de acord că Donald Trump ar fi un dezastru pentru cooperarea mondială și că o victorie a Kamalei Harris ar genera o doză de elemente necunoscute. Dar cel mai interesant aspect a fost că participanții erau mai puțin interesați de modul în care vor interacționa Statele Unite cu restul lumii decât de ce ar face restul țărilor cu sau fără Statele Unite”, afirmă editorialistul Rana Foroohar, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”America imprevizibilă se aseamănă tot mai mult cu o piață emergentă”.
Statele Unite nu mai sunt considerate ”ancoră de stabilitate”
Impresia care s-a conturat după dezbaterea cu experții în economie și afaceri externe este că Statele Unite nu mai sunt percepute ca fiind o ”ancoră de stabilitate”, ci mai degrabă ca un ”risc” de care lumea trebuie să se protejeze.
”În ultimii ani, America a devenit o imensă piață emergentă, plină de pericole și de promisiuni, dar, în cea mai mare măsură, marcată de impredictibilitate”, constată editorialistul.
Liderii din străinătate știu că politicile Statelor Unite se modifică radical la fiecare patru ani, iar managerii companiilor înțeleg că subvențiile și facilitățile fiscale oferite acum pot dispărea în viitorul apropiat.
”Investitorii analizează ce profituri ar putea obține dintr-o combinație care include elemente precum creșterea datoriei suverane și politici mai volatile”, subliniază editorialistul.
”Instituțiile din SUA au devenit presa slabe pentru a defini și a aplica regulile și normele politice, polarizarea socială este în creștere, iar anumite evenimente generează violență politică și incertitudine economică”, afirmă Mark Rosenberg, fondatorul și directorul grupului de analize GeoQuant.
Situația Statelor Unite este asemănătoare cu cea a națiunilor emergente
Editorialistul Rana Foroohar constată că societatea americană este afectată de violență în general, în special de atacuri armate soldate cu victime multiple care se produc foarte frecvent. Riscurile politice din Statele Unite sunt la același nivel cu cele ale unor economii emergente precum Rusia, Turcia, Bolivia, Africa de Sud, Liban și Ungaria.
”Statele Unite nu sunt singura națiune aflată în această situație. Riscurile națiunilor dezvoltate au creșteri mai rapide decât media țărilor emergente, ca urmare a schimbărilor imprevizibile de la nivel politic, a modificărilor legislative și a volatilității economice și financiare. Se pare că toate țările dezvoltate au devenit piețe emergente”, concluzionează editorialistul Rana Foroohar.
Foto: Shutterstock
Citește și: