Prima pagină » Economic » Financial Times: Statele Unite pregătesc sancționarea băncilor care finanțează aparatul de război al Rusiei

Financial Times: Statele Unite pregătesc sancționarea băncilor care finanțează aparatul de război al Rusiei

Financial Times: Statele Unite pregătesc sancționarea băncilor care finanțează aparatul de război al Rusiei

Administrația Joe Biden va sancționa grupuri financiare străine care susțin industria militară din Rusia, în cadrul eforturilor Washingtonului de a epuiza resursele de care Moscova are nevoie pentru războiul din Ucraina.

Președinția SUA va emite vineri un ordin care prevede posibilitatea impunerii de sancțiuni asupra companiilor financiare care ajută Rusia să achiziționeze echipamente militare. Băncile vizate de sancțiuni nu vor mai avea acces la sistemul financiar american.

”Acest anunț le transmite clar celor care finanțează și facilitează tranzacțiile cu produse care ajung pe câmpul de luptă că se confruntă cu efecte severe”, a declarat Wally Adeyemo, subsecretar american al Trezoreriei, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times.

Un alt oficial de rang înalt de la Washington a declarat că Rusia a ”consumat timp și resurse” și le-a cerut serviciilor secrete să identifice modalități de evitare a sancțiunilor și a controalelor asupra exporturilor. Moscova recurge la intermediari din domeniul financiar pentru a ocoli restricțiile internaționale și a achiziționa echipamente sensibile.

În acest context, Administrația Biden va colabora cu bănci din SUA și din Europa, le va anunța noile reglementări și se va asigura că acestea le transmit entităților intermediare noile condiții.

Băncile sunt îndemnate să evite tranzacțiile care includ achiziții de semiconductori, precursori chimici și sisteme optice.

”Ceea ce încercăm să facem este să blocăm achizițiile de materiale care sunt esențiale pentru industria de război a Rusiei. Rușii utilizează sistemul financiar, iar noi vrem să obstrucționăm aceste posibilități prin sistemul financiar”, a explicat un oficial american de rang înalt.

Mulți creditori internaționali s-au retras din Rusia de la începutul războiului din Ucraina, dar alții au rămas pe piață și au generat profituri mari. Grupul austriac Raiffeisen Bank International, care are cele mai mare operațiuni din Occident, a generat mai mult de jumătate din profit, anul acesta, în Rusia. Banca italiană UniCredit și grupul ungar OTP Bank mențin, de asemenea, operațiuni în Rusia.

Și China contribuie semnificativ la finanțarea activităților comerciale în Rusia, astfel că acțiunile Washingtonului de a elimina băncile sancționate din sistemul financiar american riscă să genereze ramificații diplomatice în relația cu Beijingul.

Banca Industrială și Comercială a Chinei, Banca Chinei, Banca pentru Construcții și Banca Agriculturii din China au intesificat operațiunile în Rusia.

Foto: Profimedia

Citește și:

UE avertizează asupra riscurilor unei catastrofe umanitare în Fâșia Gaza și suplimentează finanțarea Autorității Palestiniene

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și