Prima pagină » Economic » Financial Times: UE pregătește norme stricte pentru PLATFORMELE ONLINE, în scopul contracarării dezinformării electorale

Financial Times: UE pregătește norme stricte pentru PLATFORMELE ONLINE, în scopul contracarării dezinformării electorale

Financial Times: UE pregătește norme stricte pentru PLATFORMELE ONLINE, în scopul contracarării dezinformării electorale

Marile platforme online active în Uniunea Europeană vor fi vizate de amenzi dacă nu respectă regulile stricte privind conținutul, prin reglementări care ar urma să intre în vigoare în următoarele săptămâni, în contextul în care Bruxellesul vrea să contracareze dezinformarea electorală.

Noile norme, care vizează contracararea riscurilor online asupra integrității alegerilor, urmează să fie adoptate de Comisia Europeană începând de săptămâna viitoare, conform unor oficiali citați de cotidianul Financial Times.

Conform planurilor, platformele online care nu abordează adecvat dezinformarea generată de inteligența artificială riscă amenzi care pot ajunge la 6% din cifra de afaceri mondială.

Introducerea reglementărilor marchează o modificare semnificativă asupra modului în care sunt trase la răspundere în Europa marile platforme online în privința obligațiilor de atenuare a riscurilor sistemice, precum campaniile de manipulare, conținutul fals sau tentativele de limitare a prezenței la vot.

În perspectiva scrutinului europarlamentar, programat în iunie, oficiali de rang înalt din cadrul Uniunii Europene au exprimat preocupări referitoare la atacurile cu potențial destabilizator ale agenților ruși.

În perioadele electorale, platformele de socializare și motoarele de căutare online ar urma să fie obligate să creeze echipe speciale pentru monitorizarea riscurilor dezinformării online în 23 de limbi din Uniunea Europeană, conform unor oficiali care cunosc planurile Comisiei Europene. De asemenea, platformele online vor trebui să demonstreze că lucrează cu agențiile naționale de securitate cibernetică.

Noile reglementări vor fi aplicabile prin intermediul Legii Serviciilor Digitale.

”Platformele online trebuie să demonstreze că se conformează reglementărilor sau să explice acțiunile de atenuare a riscurilor. Dacă nu explică, vom aplica amenzi”, a afirmat un oficial din cadrul Uniunii Europene, sub protecția anonimatului.

Printre platformele online vizate se numără X, TikTok, Snapchat, YouTube și Facebook.

Comisarul UE pentru Piața Internă, Thierry Breton, responsabil de implementarea Legii Serviciilor Digitale, a declarat că anul 2024 va fi ”un an crucial”, evidențiind necesitatea ca platformele online să aplice măsuri ”de atenuare a riscurilor asociate proceselor electorale”.

Foto: Profimedia

Citește și:

Washingtonul exercită PRESIUNI asupra băncii austriece Raiffeisen pentru a renunța la tranzacția cu un magnat rus

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și