Financial Times: Uniunea Europeană insistă ca statele membre să blocheze importurile de gaz din Rusia
Comisia Europeană insistă ca statele din cadrul Uniunii Europene să limiteze importurile de gaze din Rusia, avansând un proiect de lege privind necesitatea unor acțiuni de protejare a ”intereselor esențiale de securitate”, pe fondul reticenței anumitor țări de a se ralia total sancțiunilor impuse Moscovei din cauza invaziei militare în Ucraina.
Uniunea Europeană a pledat, de la începutul războiului din Ucraina, pentru reducerea dependenței energetice de Rusia, dar își asigură în continuare 10% din necesarul de gaze de la companii ruse.
Mai multe state UE, printre care figurează Austria și Ungaria, continuă să depindă de gazele și petrolul din Rusia. De asemenea, Belgia și Spania achiziționează gaz lichefiat din China și Rusia.
În schimb, Polonia și statele baltice solicită oprirea importurilor de energie din Rusia, iar Comisia Europeană vrea să forțeze statele membre UE să renunțe aproape total de importuri.
Comisia Europeană a elaborat un plan prin care promovează ”limitarea parțială sau, în cazuri justificate, totală” a accesului companiilor de gaz din Rusia și din Belarus pe piețele europene, ”pentru protejarea intereselor esențiale de securitate”, arată proiectul de lege, vizualizat de cotidianul Financial Times.
Proiectul va trebui aprobat de Consiliul Uniunii Europene și de Parlamentul European.
Uniunea Europeană a îndemnat constant statele membre să își diversifice sursele de aprovizionare cu energie, stabilind obiectivul de renunțare la hidrocarburile din Rusia până în 2027. Kadri Simson, comisarul european al Energiei, a îndemnat frecvent statele membre UE să adopte politici mai dure, afirmând, în septembrie, că este necesară ”reducerea și oprirea importurilor de gaz lichefiat din Rusia”.
Germania continuă să importe gaz din Rusia prin intermediul altor state europene. ”Eu știu că Belgia, prin terminalul nostru de energie, facilitează importurile de gaz lichefiat. Nu avem nevoie noi neapărat de acest gaz, dar încă au nevoie alte țări”, a declarat Tinne Van der Straeten, ministrul belgian al Energiei.
Foto: Profimedia
Citește și: